OŠTRE REAKCIJE

Zatvaranje graničnog prelaza izazvalo negodovanje u cijelom USK

07.07.2023. 08:17 / Izvor: BHRT
prelaz

Preko stalnog graničnog prelaza Bogovolja - Hadžin Potok od srijede više nije dozvoljen međunarodni saobraćaj putnika

Preko stalnog graničnog prelaza Bogovolja - Hadžin Potok od srijede više nije dozvoljen međunarodni saobraćaj putnika. Odluka je izazvala oštre reakcije u Unsko-sanskom kantonu, čiji je premijer Mustafa Ružnić pisao Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Premijer smatra da za ovu odluku nema jasnih kriterija i da može imati negativne efekte.

Od jučer je granični prijelaz Bogovolja - Hadžin Potok moguće preći samo uz posebnu propusnicu koju imaju lokalni stanovnici uz granicu. Stvorit će to nesagledive posljedice. Smatra to i cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević podsjećajući kako je Unsko-sanski kanton, kanton s najbrojnijom dijasporom i da je upravo tim prijelazom gravitirao veliki broj putnika u ljetnim danima.

"U Hercegovini ima na desetine prijelaza, maltene svako selo i naselje ima prijelaz, drago mi je da i na Savi ima, a mi samo dva?! I to gdje idu i kamioni i turisti i građani... Šteta je i veliki problem. Prema statistici i broju vozila, normalno je da će biti gužve i praktički nemoguće bez velikih čekanja ući i izaći iz ovog dijela Bosne i Hercegovine", kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Promjenu odluke traži i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić tvrdeći kako za nju nema jasnih kriterija I da je – politička.

"Sama poruka da jedan granični prijelaz koji je u Krajini bio spas za sve nas kada su ogromne gužve. Samo trebaju svi doći na Maljevac ili Izačić šta se dešava od petka do ponedjeljka i. To što se u međuvremenu novi prijelazi otvaraju je politička poruka cijeloj Krajini", kaže Ružnić. 

A na graničnom prijelazu Maljevac velike gužve. Oni koji tu prolaze često, kažu - ništa novo. Ponekad se zna desiti i da čekaju do četiri sata, a sada kada se zatvorio još jedan prijelaz, vjeruju da će biti i gore.

Lokalne vlasti traže da ovaj kanton dobije, ne jedan, već još tri granična prijelaza. U suprotnom će duge kolone i višesatna čekanja biti uobičajena pojava kao i do sada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti