UNAPREĐENJE SARADNJE

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH posjetila VTK/STK BIH

13.07.2023. 07:54 / Izvor: Akta.ba
vtk bih

Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine (VTK/STK ) BiH posjetila je delegacija Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine  (VTK/STK ) BiH posjetila je delegacija Predstavničkog doma Parlamenta BiH s ciljem unaprjeđenja saradnje parlamentarnih komisija i tijela Parlamentarne skupštine BiH s Komorom, kao nezaobilaznim partnerom institucija vlasti. 

Parlametarnoj delegaciji, koju su činili zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine  i drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavko Matić, član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Dedić, predstavljene su aktivnosti Komore i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH. 

Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković govorio je o aktivnostima Komore i njenom značaju kao spone između privrednika i institucija vlasti. U kontekstu važnosti saradnje nadležnih institucija i Komore, a radi poboljšnja uvjeta poslovanja kompanija, podsjetio je na član 7 Zakona o vanjskoj trgovini, prema kojem zakone i druge propise iz oblasti vanjskotrgovinske i carinske politike, transporta i finansija koji se zaključuju s drugim zemljama nadležni organi BiH obavezno dostavljaju Komori radi pribavljanja mišljenja. Dopredsjednik Komore dr.sc Vjekoslav Vuković i potredsjednik Ahmet Egrlić govorili  su o pojedinim granama privrede te zahtjevima privrednika koje Komora uobličuje u inicijative i dostavlja nadležnim institucijama. 

Istaknuto je da je iz domena ključnih zakona iz oblasti akciza, poreza, carinske politike, zaštite potrošača i zelene i cirkularne ekonomije Komora u prethodnom periodu  pokrenula 42 inicijative, a inicirano je potpisivanje mnogobrojnih međunarodnih trgovinskih i sporazuma o investicijama. Iz oblasti transporta, u prethodnom periodu posebna je pažnja posvećena pripremi bh. kompanija za ulazak Hrvatske u Schengen zonu, pa su pokrenute inicijative za eliminisanje ograničenja boravka profesionalnih vozača na teritoriji EU te  inicijativa za izmjene i dopune postojećeg ili potpisivanje novog Sporazuma o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom.

Članovi delegacije Parlamentrane skupštine BiH su informisani i da je Komora postavila digitalnu transformaciju kao jedan od prioriteta djelovanja, jer je to preduslov za podizanje konkurentnosti privrede, ali i za poboljšanje niza drugih procesa koji su presudni za BiH na njenom evropskom putu. 

U ovoj oblasti Komora je napravila i značajne iskorake  u digitalizaciji vlastitih poslova, posebno u domenu vršenja javnih ovlaštenja i izdavanja javnih dokumenata, a dalji proces zavisi od  usvajanja Zakona o elektronskom potpisu BiH. Također, Komora intenzivno radi i na internacionalizaciji kompanija i proširenju tržišta za bh. kompanije te uvođenju proncipa zelene i cirkularne ekonomije u proizvodne procese bh. kompanija. Dodatno, Komora veliku pažnju posvećuje edukaciji privrednika, pa je samo u prvoj polovini ove godine organizovano 26 edukativnih događaja, koje je pohađalo 626 polaznika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti