najfrekventniji prelaz

Zatvoren GP Hadžin Potok za međunarodni saobraćaj - u najavi kilometarske kolone

17.07.2023. 10:29 / Izvor: Federalna.ba
granica

Od prije nekoliko dana granični prijelaz Hadžin Potok – Bogovolja više nije u funkciji za međunarodni saobraćaj putnika.

Od prije nekoliko dana granični prijelaz Hadžin Potok – Bogovolja više nije u funkciji za međunarodni saobraćaj putnika. Upravo to je odluka koja je izazvala oštre reakcije među građanima Unsko-sanskog kantona. Ovakva odluka bi mogla rezultirati višekilometarskim kolonama čime su ogorčeni i bh. građani iz dijaspore. Razlog su, navodno, ilegalne migracije.

Uz odgovarajuće propusnice prijelazom, od prije nekoliko dana, može se služiti samo domicilno stanovništvo nastanjeno u blizini ovog graničnog prijelaza. Iznenadna odluka zatvaranja za međunarodni saobraćaj putnika iznenadila je građane, ali i predstavnike vlasti u Unsko-sanskom kantonu koji, kažu, žele vjerovati da u ovoj odluci nema loših namjera.

“Prijelaz Hadžin Potok je najfrekventniji i opravdava svoje postojanje. Nama se pravi velika šteta i još uvijek vjerovati da nam se šteta ne pravi namjerno. U narednim danima očekujemo promjenu odluke”, poručuje Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina (NES).

S druge strane, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić stava je da je ova odluka politička poruka cijeloj Krajini. Ipak, zatražio je njenu što skoriju promjenu.

“Odmah smo reagirali i prema vlastima Republike Hrvatske i prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da svako unutar svoje nadležnosti poduzme sve kako bi ovaj granični prijelaz, koji je bio spas u zadnji čas kad su velike gužve, ostane kad je riječ o Unsko-sanskom kantonu i da se pod hitno ide u dalju proceduru, te da se pravilnik Republike Hrvatske usaglasi i da se od strane našeg Vijeća ministara da podrška tom pravilniku”, istakao je Ružnić.

Prema riječima nadležnih, ovakva odluka ne bi mogla rezultirati ničim drugim do gužvama i višekilometarskim kolonama na preostala tri granična prijelaza, koja su, svakako, nedovoljna. Uprkos tome, apeluje se na strpljenje.

“Apelovao bih na građane Unsko-sanskog kantona i druge da planiraju svoje prelaske preko međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša, da konsultiraju naše informativne brojeve i naše informativne stranice kako bi mogli na dobar način isplanirati svoje odlaske u cilju što bržeg i sigurnijeg prelaska preko graničnog prijelaza Velika Kladuša”, navodi Refik Šabotić, komandir jedinice Granične policije u Velikoj Kladuši.

Prema riječima nadležnih, kao razlog su navedene ilegalne migracije, no stav je jasan – gužve i višesatna čekanja u koloni, utjecat će i na turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, pa se donošenjem ove odluke nameće pitanje – šta je zaista razlog?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti