Tužilaštvo će za sve uhapšene kakanjske policajce tražiti mjeru pritvora

19.07.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
tuzilastvo

Svih 16 policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhapšeni juče u akciji kodnog naziva "Meta 2" danas će, uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu, biti predati na daljnje postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona

Svih 16 policajaca Policijske stanice Kakanj koji su uhapšeni juče u akciji kodnog naziva "Meta 2" danas će, uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu, biti predati na daljnje postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, dok se još uvijek traga za Mustafom Karamujom, za kojeg se smatra da je bio organizator grupe - izjavio je Feni portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Elvedin Fišek.

Policajci su zajedno s još tri osobe koje nisu policijski službenici uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “uzimanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Prilikom hapšenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

"Tužilaštvo ZDK se već odredilo i ići će se s prijedlogom za određivanje pritvora za sve uhapšene policajce, koji će biti odvođeni na Općinski sud u Kaknju. Što se tiče trojice uhapšenih koji nisu policijski službenici, jedan od njih je u bolnici jer ima određenih zdravstvenih problema, dok su ostala dvojica ispitani i za njih se neće tražiti pritvor. Važan nam je odbjegli za kojim se još traga, a koji je, na neki način, bio organizator svega", kaže Fišek.

Svi policijski službenici koji su jučer uhapšeni u ovoj akciji Uprave policije MUP-a ZDK već su dobili rješenja o suspenziji, odnosno udaljavanju s posla, na koji se neće moći vratiti sve do okončanja postupka.

"Već smo nadomjestili preraspodjelom iz drugih stanica, nedostajuće policajce u Kaknju pa nema problema s funkcioniranjem te stanice", kaže Fišek.

Jučerašnja akcija i pretresi realizirani su po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi radili su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK te koordinaciji s policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti