BiH ne kaska za Evropom

Ulaganje u pametne investicije najbolje rješenje za bolju budućnost

21.07.2023. 13:45 / Izvor: Akta.ba
investicije

Postoje primjeri gdje kompanije teže sprovedbama pojedinih pametnih rješenja u kojima im i vlast pomaže, što je dobar pokazatelj.

"Pametne investicije trenutno možda nisu najisplativije ali su dugoročno najbolje rješenje za sve segmente života i rada", kazao je Faruk Selmanović direktor regionalne direkcije BH Telecoma na panel diskusiji “Pametne investicije – potreba i izvodivost” na sajmu Real Expo Sarajevo 2023.

“Naša kompanija jedna je od prvih koja je na tržište BiH donijela pametna rješenja a sve kroz naše telekomunikacijske usluge. Prošle godine smo predstavili niz pametnih rješenja koje olakšavaju svakodnevni život. Ulaganje u pametne investicije trenutno možda nije najisplativije, zahtjeva ogromna ulaganja a krajnjim korisnicima ne možete naplatiti sve ono što je dovelo do tvog rješenja. Ukoliko želimo ići u korak sa svjetskim razvojem i da budemo ekonomski konkurentni mora se raditi i na područjima gdje to možda nije trenutno uopće isplativo”, kazao je.

Podjestio je i da je BiH područje koje je jako povoljno za pametne investicije, investicije u pametne tehnologije. Kazao je da sve one mogu naći svoju primjenu kroz pametne tehnologije.

“Mi smo kompanija koje želi ulagati u društvo i infrastrukturu kako bi olakšali život svim građanima a ne samo našim korisnicima. Imamo veliki potencijal koji će u budućnosti sigurno biti primaran u poslovanju naše kompanije”, kazao je Selmanović.

Potpredsjednik Privredne komora Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić, istakao je kako oni kao Komora aktivno pomaže kompanijama u aktivnostima koje se tiču pametnih investicija.

“Svaka investicija je na neki način pametna. U svakoj investiciji možemo prepoznati neki potencijal koji će pomoći razvoju nekog drugog segmenta i na taj način razvijamo i neke druge dijelove. Želim da istaknem da naše kompanije prepoznaju pametne investicije i uvode ih u svoje proizvodne procese. Kontrola kvalitete procesa je jedan dio gdje se najviše primjenjuju pametne tehnologije”, kazao je.

INSTITUCIJE SE UKLJUČUJU U PROJEKTE

Podsjetio je i da postoje primjeri gdje kompanije teže sprovedbama pojedinih pametnih rješenja u kojima im i vlast pomaže, što je dobar pokazatelj.

“Komora sluša svoje članice i svojim radom na terenu prikupljamo informacije i pomažemo im u njihovim projektnim aktivnostima. Privrednici su najproduktivniji dio našeg društva i nikako neizastajemo za zemljama EU. Saradnja na svim niovima je svakako ključna za provedbu projekata”, istakao je.

Haris Muratović, brend menadžer Moon BiH, brenda unutar Porsche BH, te veliki poznavaoc na polju elektromobilnosti kao i automobilske industrije, kazao je da je čovjek sam po sebi pametan i na svaki način svakodnevno sebi pokušava olakšati život.

“Iz našeg segmenta autoindustrije, mogu reći da je npr. kupovina električnog automobila u ovom momentu pametna investicija – on vam štedi novac, novac u ovom slučaju ostaje u BiH i šira zajednica ima korist od njega, što je sigurno pametna investicija. Automobili se mogu povezati sa drugim pametnim aplikacijama što vam opet može olakšati svakodnevnicu. Automobili danas nisu samo prevozna sredstva, već su povezivi i sa javnim transportom i slično”, rekao je.

NE GUBITI VRIJEME NA BANALNOSTI

Spomenuo je da je postoji dosta primjera da je naša zemlja riznica pametnih i sposobnih ljudi.

“Jedan pokazatelj da smo mi zemlja znanja i pameti jeste i taj da je u Volkswagen grupaciji čovjek koji se bavi digitalizacijom i smart rješenjima je iz Sarajeva. Nacrtao je i nekoliko Škodinih modela, također jedan studio iz Sarajeva radi na izradi automobilskih modela. Mi smo riznica talenata i teško nam je kada nas neki banalni razlozi koče da realizujemo neku ideju koja ima velike benefite. Institucije trebaju da budu partneri u privredi. Budućnost je sigurno u električnim automobilima a i u ostalim pametnim rješenjima”, rekao je Muratović.

Fikret Seferagić, ekspert za KNX – pametno upravljanje objektima u kompaniji Hager, istakao je da oni kroz grupaciju daju veliku podršku pametnim investicijama.

“Nekad to gledamo kroz vrijeme, nekad kroz novac, nekad kroz učenje, ali ne može se sve gledati kroz novac to mora svima biti jasno. Novac jeste pokretač ali ko gleda kroz sveukupnu investiciju i kada se gleda kroz dobrobiti za sve, onda je to pravi uspjeh. Bitno je da svi učestvujemo i damo svoj doprinos za projekte koji će svima nama biti od koristi. Trebamo se uvažavati, učiti iz tuđih grešaka. Mi nemamo puno vremena tehnologije su već napredovale, mi pomalo kaskamo, moramo ulagati u znanje u učenje i samo tako ćemo uhvatiti korak sa Evropom”, kazao je Seferagić, te dodao na nas ne treba obeshrabriti što nismo rame uz rame sa pojedinim svjetskim brednovima jer se informacije danas jako brzo šire i to nam daje prednost da ih stignemo.

“Mi kao društvo se moramo pobrinuti da usmjeravamo te informacije. Mi imamo kvaliteno obrazovanje, jako je važno da ne gubimo vrijeme na banalnosti, trebamo da slušamo šta se radi u svijetu i ako želimo tamo, onda tome moramo i težiti. Usvajanje zakonskih rješenja je također ključno za pojedine procese i to nam treba biti prioritet, jer na taj način ćemo razvijati svoje ideje donositi dobrobit svima, a sebi profit”, pojasnio je.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti