usvojen izvještaj

Šume Tuzlanskog kantona u 2022. ostvarile dobit u iznosu 2.5 miliona KM

26.07.2023. 09:51 / Izvor: Akta.ba
vlada tk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na sjednici izvještaj o radu Javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" za 2022. godinu. D

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na sjednici izvještaj o radu Javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" za 2022. godinu. Direktor preduzeća Almir Huskić je istakao kako su u prošloj godini ostvareni prihodi u iznosu 21.5 miliona KM te da je ostvarena dobit u iznosu 2.5 miliona KM. 

"Ako poslovne rezultate poredimo sa 2021. godinom onda smo u 2022. ostvarili rezultate ravne čudu jer smo, faktički, iz milionskog minusa poslovali u milionskom plusu", rekao je Huskić. 

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Donošenjem federalnih zakona koji regulišu oblast boračko invalidske zaštite, stvorena je obaveza da Ministarstvo za boračka pitanja postojeći Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica usaglasi sa ovim zakonima, posebno u dijelovima koje se odnose na ostvarivanje i finansiranje prava iz budžeta Tuzlanskog kantona.

Skupština Tuzlanskog kantona u međuvremenu je donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica kojim je u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, pored nezaposlenih demobilisanih branilaca u pravo uvela i maloljetne demobilisane branioce i supruge umrlih demobilisanih branilaca, odnosno maloljetnih demobilisanih branilaca. Donošenjem ovog zakona, proizašla je potreba i donošenja novog propisa, Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti sporta na području Tuzlanskog kantona u 2022. godini. Tokom prošle godine Ministarstvo kulture, sporta i mladih su sportske projekte podržali sa ukupno 2.279.917 KM što je za 62 odsto veći iznos sredstva u odnosu na 2021. godinu. 

Poseban efekat dopune kriterija vidljiv je kroz sufinansiranje omladinskih kategorija, koje su izdvojene po prvi puta u 2022. godini. Dopunjavanje kriterija pokazalo se ispravnim, jer se vraćanjem nadležnosti granskim sportskim savezima dovelo do efikasnijeg rada u klubovima, a ujedno se spriječilo dodjeljivanje sredstava za namjene koje nisu realne i utemeljene. Najveći iznos sredstava u 2022. godini odobren je za kvalitetni sport (43 odsto), a 9,5 odsto izdvojeno je za vrhunski sport, dok je podrška sportu sa invaliditetom 6,8 odsto od ukupnog iznosa sredstava. Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i pored nedostatka kadrova, stoji u dokumentu, realizovalo je sve programske aktivnosti u oblasti sporta za 2022. godinu, ali i one koje nisu bile planirane programom rada.

Vlada TK prihvatila je Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK o pravnoj regulativi o državnoj pomoći i komunikaciji s nadležnim organima u postupku odobravanja državne pomoći Javnom preduzeću "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o.. S tim u vezi Vlada je danas ovlastila JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" za obavljanje usluge od općeg ekonomskog interesa za Tuzlanski kanton za šestogodišnji period, počevši od početka 2021. do kraja 2026. godine.

Opći ekonomski interes podrazumijeva obezbjeđenje i obavljanje usluge javnog vazdušnog prijevoza putnika kao usluge od posebne važnosti za život i zadovoljenje potreba građana Tuzlanskog kantona, odnosno građana Bosne i Hercegovine, u cilju povezivanja sa državama Evrope i svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti