Sarajevo ušlo u finale za izbor Evropske prijestolnice mladih 2026.

01.08.2023. 08:41 / Izvor: Akta.ba
sarajevo

Nakon podnošenja kandidature, Sarajevo je ušlo u finale za izbor Evropske prijestolnice mladih 2026. godine (EPM).

Nakon podnošenja kandidature, Sarajevo je ušlo u finale za izbor Evropske prijestolnice mladih 2026. godine (EPM).

EPM je titula koju dodjeljuje Evropski omladinski forum, osmišljena da osnaži mlade ljude i podstakne njihovo učešće, te ojača evropski identitet. Svake godine, novom evropskom gradu se daje šansa da prikaže svoje inovativne ideje, projekte i aktivnosti koje imaju za cilj podići glas i donijeti novu perspektivu mladih u sve aspekte gradskog života.

Dalji proces se odvija kroz izradu pune aplikacije, pripremu detaljnog programa, pripremu za prezentaciju aplikacije i programa, te pripremu za proglašenje pobjednika.

Koaliciju okupljenu oko kandidature Sarajeva za ovu prestižnu titulu čine, pored Grada Sarajeva, Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, Institut za razvoj mladih KULT, Vijeće mladih Federacije BiH, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Novi Grad Sarajevo i Vijeće mladih Općine Stari Grad.

Na jučerašnjem sastanku inicijativa je predstavljena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, te ministru kulture i sporta Kenanu Magodi. Obojica su izrazila veliko zadovoljstvo da je Sarajevo napravilo prvi korak ka tituli Evropske prijestolnice mladih, te se složili kako je potrebno uključiti mlade iz cijelog Kantona Sarajevo u proces apliciranja. Također su izrazili interes i podršku daljim koracima apliciranja koji slijede do novembra 2023. godine, kada se očekuje proglašenje pobjednika.

Ključno je da mladi ljudi imaju jednake mogućnosti da oblikuju društveni, ekonomski i politički život u mjestu gdje žive, te svojim idejama i prijedlozima podrže društvo u kojem žive, dobiju osjećaj vlasništva nad procesima koji se u društvu odvijaju, a koji ih se direktno ili indirektno tiču, istaknuto je.

Kanton Sarajevo ima važne nadležnosti, doprinosi unapređenju života mladih, te je upravo zato spreman podržati ovakve inicijative koje mlade naše zemlje stavljaju u prvi plan. Dolazak titule bi bio potvrda do sada uspješno provedenih programa prema mladima, ali i platforma za stvaranje novih sistemskih rješenja za mlade, naglašeno je ovom prilikom, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti