Zadovoljni posjetom

Banjski turizam u Republici Srpskoj obara rekorde

03.08.2023. 08:47 / Izvor: Nezavisne novine
Banja

Foto: Nezavisne novine

Izuzetno zadovoljni posjetom za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Poseban i važan dio turističke ponude u Republici Srpskoj su definitivno banjski centri, jer su aktuelni tokom čitave godine, kazao je za "Nezavisne novine" Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

"Kada su dolasci i noćenja, odnosno prihodi u pitanju, banje su na visokom mjestu, s otprilike 30 odsto ukupnog prometa. Od toga najveći dio ide ka najznačajnijem među njima jednakima, a to je 'Banja Vrućica'. Za prvih šest mjeseci najveći broj pojedinačnih noćenja od svih turističkih centara i destinacija u RS ima 'Banja Vrućica' sa 113.000 registrovanih noćenja. U tom nekom pojedinačnom segmentu na nivou Republike Srpske prednjače, baš kao 2022. godine, kada su, mislim, imali 230.000 registrovanih noćenja, a na drugom mjestu je bilo Trebinje sa 180.000 noćenja", objašnjava Radić i dodaje da su banjski centri bili broj jedan i u periodu kada su bili aktuelni turistički vaučeri. 

"I domaći i strani turisti vole da posjećuju banje, a bitno je napomenuti da najduži period boravka turisti ostvaruju upravo u banjskim centrima, što je u prosjeku više od pet dana. Na nivou Republike Srpske to je negdje u prosjeku 2,4 dana. Turisti iz regiona, Slovenije, Hrvatske i Srbije, najviše posjećuju banje prvenstveno i zbog mogućnosti medicinske rehabilitacije i ljekovitosti same vode u našim banjskim centrima", kaže Radić i dodaje da imaju povratne informacije zadovoljnih turista koji su bili u banjama u Tesliću, Prnjavoru, Laktašima, Doboju.

Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju ZTC "Banja Vrućica", rekao je za "Nezavisne novine" da su izuzetno zadovoljni posjetom za prvih šest mjeseci tekuće godine.

"U posmatranom periodu u ZTC 'Banja Vrućica' ostvareno je oko 113.000 noćenja, što je za pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj domaćih i inostranih gostiju je približno isti, što nas veoma raduje. Naši gosti cijene kvalitet naše usluge, bez obzira na to da li su na zdravstvenim ili turističkim programima, kao i odnos cijene i kvaliteta koji dobiju. Pored toga, prelijepa priroda i održavane staze za šetnju i parkovi su dodatni adut koji privlači sve naše goste", kaže Radošević i dodaje da najviše posjetilaca koristi desetodnevne zdravstvene aranžmane.

"Što se tiče gostiju koji dolaze u hotel 'Kardial' na velnes aranžmane, oni ostaju najčešće dva do tri dana, a još uvijek su najbrojniji turisti iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Međutim, imamo i značajan broj turista iz Hrvatske i do kraja godine očekujemo oko 80.000 noćenja turista iz Hrvatske. Raduje nas veliki prodor i na tržište Slovenije i očekujemo da gosti iz Slovenije u 2023. godini budu na trećem mjestu po zastupljenosti i da ih čak bude više od turista iz Srbije", objašnjava Radošević.

Dalibor Drinić, izvršni direktor u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Kulaši" u Kulašima kod Prnjavora, rekao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da imaju više posjetilaca na rehabilitaciji nego na rekreativnom programu.

"Prošle godine smo imali rekordnu godinu s 28.200 noćenja, a u prvih šest mjeseci tekuće godine imamo 15.400, što je za 3.300 više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine", kaže Drinić i dodaje da medicinska rehabilitacija traje između sedam i 14 dana.

"U porastu je i broj mlađih posjetilaca koji koriste vikend program, vikend odmor i spa program, mada ih je najviše bilo 2020. godine kada su bili u funkciji turistički vaučeri. Od stranih državljana najviše nam u goste dolaze iz Slovenije, Hrvatske i Poljske, a mnogi će nam iz tih zemalja doći i u septembru, ali i oktobru. Bilo je međutim posjeta iz zemalja koje su nas iznenadile, kao što su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a imali smo i gošću iz Perua. Bilo je pravo iznenađenje kada smo dobili rezervaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako su oni pronašli Kulaše, ja stvarno ne znam", kaže kroz osmijeh Drinić.

Dodaje da je jako mali broj penzionera iskoristio mogućnost za banjsku rehabilitaciju, koju finansira Vlada RS.

Prnjavorčanka Koviljka T. kaže za "Nezavisne" da Republika Srpska ima odličnu ponudu banjskog turizma, kao i da je zbog zdravstvenih razloga bila u skoro svim okolnim banjama.

"Najbolju ponudu ima svakako 'Banja Vrućica' u Tesliću, a ne zaostaje s ponudom puno ni naša lokalna banja u Kulašima, iako ju je jako teško dobiti preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Zadovoljna sam bila ponudom i u 'Banji Slatina', ali voda je tamo jako topla, što mi nije odgovaralo zbog visokog pritiska i proširenih vena", kaže ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti