41 preduzeće

Poslovni inkubator Lipnica u Tuzli mjesto podrške za mala i srednja preduzeća

11.08.2023. 07:51 / Izvor: Federalna.ba
lipnica

Na prostoru kompleksa bivšeg rudnika Lipnica, nadomak Tuzle, danas se nalazi Poslovni inkubator.

Na prostoru kompleksa bivšeg rudnika „Lipnica“, nadomak Tuzle, danas se nalazi Poslovni inkubator, čija je svrha postojanja i djelovanja, pružanje podrške novonastalim preduzećima. Provjerili smo, kakvu to podršku Inkubator pruža licima koji se odluče za osnivanje preduzeća.

Samir Zukić suvlasnik je novoosnovanog preduzeća koje se bavi proizvodnjom PVC i ALU stolarija. Nakon 17 godina radnog iskustva, sa svojim kolegom odlučio pokrenuti vlastiti biznis. Samir je htio da napusti našu državu.

"Međutim, opredijelili smo se da ostanemo ovdje jer trenutno je takva situacija da ovdje ima puno posla i može se raditi. Ko god hoće da radi, može raditi“, kaže Samir.

Još 41 preduzeće posluje u Razvojno-poduzetničkom centru „Inkubator“ Lipnica, u kojem su na oko 13.000 metara kvadratnih smješteni poslovni prostori. U ovom kompleksu danas radi oko 300 radnika.

"Preduzeća koja ovdje posluju poznata su na tržištu Bosne i Hercegovine, većina njih izvozi svoje poizvode u zemlje Evropske unije“, ističe Amira Malkočević, direktorica u JP RPC Inkubator Lipnica.

Poseban značaj za Inkubator imaju start-up preduzeća. Iznajmljivanjem prostora po minimalnim cijenama, kao i pružanjem podrške u dijelu privlačenja investitora, Inkubator prati rast, razvoj i uspjeh svakog preduzeća. Prvih šest mjeseci poslovanja ova preduzeća poslovne prostore koriste, tako reći, besplatno, a sve do druge godine rada imat će olakšice pri iznajmljivanju prostora.

“Osnovana je 41 firma. Da nije bilo Inkubatora ne bi ih sigurno bilo ovoliko jer je većina njih iskoristila pogodnosti Inkubatora. On im nudi punu nižu kiriju, mi to ne zovemo najam nego participacija, jer Grad Tuzla sufinansira razliku sredstava”, navodi Malkočević.

Grad Tuzla kroz različite projekte čini napore da podrška u razvoju biznisa naročito bude usmjerena ka mladima, a sve s ciljem da se mladi zadrže u Bosni i Hercegovni.

“Naši javni pozivi za podršku novoregistrovanim i zapošljavanje ranjivih kategorija također su fokusirani na podršku poduzetništva mladih i ženskog poduzetništva kao ranjivih kategorija društva”, naglašava Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle (SDP).

U Poslovnom inkubatoru u Tuzli mogu se pronaći firme različitih djelatnosti, od proizvodnje čajeva i eteričnih ulja, proizvodnje meda, sredstava za dezinfekciju, pa do proizvodnje obuće i izrade PVC i ALU stolarije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti