četrdeset etiketa

Manifestacija "Kušaj ljubuška vina" okupila brojne ljubitelje vinske kapljice

13.08.2023. 09:11 / Izvor: Fena
vina

Devet ljubuških vinara s preko četrdeset etiketa vrhunskih vina predstavilo se u subotu navečer u Ljubuškom na tradicionalnoj vinskoj manifestaciji "Kušaj ljubuška vina".

Devet ljubuških vinara s preko četrdeset etiketa vrhunskih vina predstavilo se u subotu navečer u Ljubuškom na tradicionalnoj vinskoj manifestaciji "Kušaj ljubuška vina".

Ljubitelji vinske kapljice iz Hercegovine i Dalmacije, okupljeni ispred restorana "Amfora" imali su priliku kušati vina Vinarije Buntić, Podruma Begić, Vinarije Majić, Vinarije Čuvalo, Vino Milas, vina Vinogradi Nuić, vina Obiteljski podrumi Sušac, Vinarije obitelji Škegro, te vina Vinarije Keža.

"Ove godine na festivalu se predstavilo devet proizvođača vina iz Ljubuškog, što je do sada najveći broj izlagača", izjavio je za Fenu tajnik Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog Branimir Begić. 

Istaknuo je kako je Hercegovina kako vinarska i vinogradarska regija postala jako prepoznatljiva po kvaliteti vina, što pokazuju ocijene i medalje na najprestižnijim svjetskim vinskim natjecanjima, te kako Ljubuški po broju medalja na većini natjecanja prednjači. 

Tako su svi okupljeni vinoljupci na festivalu imali priliku kušati preko četrdeset vrhunskih vina od kojih je njih četrnaest nagrađeno na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter u Londonu.

Što se tiče koncepta kušanja vina, Begić je pojasnio kako je koncept ostao isti kao i proteklih godina - posjetitelji kupuju suvenir čašu i bonove za degustaciju čija cijena ovisi od cijene odabranog vina.

"Svi posjetitelji kupuju čašu koju kasnije zadrže kao suvenir. Gost koji dolazi uzima bonove u vrijednosti od tri i pet maraka i s tim može kušati vina po podrumskim cijenama", kazao je Begić.

Dodao je kako rade po tom principu jer za festival ne traže sponzore nego imaju potporu Grada, Županije i Turističke zajednice Ljubuški. Dio sredstava financiraju sami vinari, a dio dolazi kroz prodaju čaša i bonova.     

Begić je izrazio zadovoljstvo održavanjem festivala kazavši kako je zamišljen kao fešta za ljubušake, ali i za sve posjetitelje koji vole ljubuška vina.

"Za razliku od ostalih vinskih festivala i sajmova gdje se okupljaju vinari iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ovo je u startu zamišljeno da ljubušaci u svom gradu predstave ono što su radili prethodnu godinu", svoja vina iz posebne berbe. Željeli smo da to bude kao jedna fešta i za naš grad i domaće ljude, ali i za one koji se tu nađu, a vole ljubuška vina - kazao je Begić.

Tijekom festivala dodjeljuje se i zahvalnica ugostiteljskom objektu ili osobi koja je zaslužna za promociju ljubuških vina, a da nije proizvođač vina.  

Ove godine poveljom je nagrađen ljubuški restoran "Most" koji je još odavno prepoznat kao vrhunski restoran, nadaleko poznat kao primjer ugostiteljskog kvaliteta i jedne uspješne priče. 

U nastavku večeri upriličeno je druženje uz glazbeni program splitske grupe "058".

Manifestaciju "Kušaj ljubuška vina" organizira Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, uz potporu Grada Ljubuškog, Zapadnohercegovačke županije i Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Kao svojevrstan festival vina, manifestacija se u stručnim vinskim krugovima etablirala kao jedan od najznačajnijih i nezaobilaznih vinskih događaja na koji dolaze posjetitelji iz cijele Hercegovine, ali i Dalmacije.

Uz prirodne ljepote, kulturnu baštinu, razne sportske outdoor aktivnosti, kulinarstvo je, a samim time i vrhunska ljubuška vina, ono čime su gosti najviše oduševljeni prilikom posjeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti