TRZAVICE U FUNKCIONISANJU VLASTI

Hoće li potresi u rukovodstvu Sarajevogasa zatresti i Vladu KS-a?

21.08.2023. 08:41 / Izvor: Federalna.ba
vlada ks

Zbog ostavke starog i imenovanja novog direktora, ministar Almir Bečarević podnio je prijavu Uredu za borbu protiv korupcije uz obrazloženje - politička trgovina. Potresi u rukovodstvu preduzeća mogli bi zatresti i Kantonalnu vladu. Prozvani su žestoko reagovali.

Trzavice u funkcionisanju vlasti nisu ništa novo. Najjače su, gotovo po pravilu, kada treba raspodijeliti pozicije. Novoizabrana vlast mijenja uprave kompanija u kojima su vladali kadrovi one prethodne, a faktor uspješnosti poslovanja rijetko kad igra ulogu. Sedmicama u Sarajevskom kantonu aktuelan je Sarajevogas. Zbog ostavke starog i imenovanja novog direktora, ministar Almir Bečarević podnio je prijavu Uredu za borbu protiv korupcije uz obrazloženje - politička trgovina. Potresi u rukovodstvu preduzeća mogli bi zatresti i Kantonalnu vladu. Prozvani su žestoko reagovali. 

Od državnog, preko federalnog pa sve do kantonalnog nivoa. Nesuglasicama kraja nema. Sedmicama traju pregovori o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. Spornih pitanja više. Među njima i prijedlog nove uprave Sarajevogasa. Nju bi, navodno, trebao predložiti nezavisni zastupnik Redžo Lemezan. Ministru komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša KS-a Almiru Bečareviću sporna je smjena starog, a imenovanje novog direktora ovog preduzeća. Zbog toga je Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo podnio prijavu.

"Tu ima više segmenata. Jedan je odobravanje, odnosno zahtjev Damira Marjanovića za četiri radna mjesta koja su mi izdiktirana u kabinetu, a sljedeća stvar je imenovanje novog direktora, odnosno dogovor po pitanju ugovorene ostavke, kako mi je rečeno, direktora Bakovića", navodi Bečarević.

"Nikada od njega nisam tražio neka nova zapošljavanja u Sarajevogasu niti sam donosio neka nova imena gdje se neko mora zaposliti. Imao sam zvanični sastanak s ministrom u njegovoj kancelariji i postavio sam pitanje zašto već duže vrijeme ne odobrava konkurse u Sarajevogasu, a to nisu konkursi za nova zapošljavanja nego za ljude koji tamo rade na određeno vrijeme i zašto, kako mi je to Nadzorni odbor rekao, sprečava Sarajevogas da radi punim kapacitetom", odgovara Damir Marjanović, zastupnik ZNG-a u Skupštini KS-a.

Od Ureda za korupciju ministar Bečarević tražio je da nadzorni odbor Sarajevogasa kaže ko im je dostavio to ime koje treba biti imenovano - da li je to Marjanović ili Lemezan?

"Marjanović je vlasnik iz sjene Sarajevogasa koji upravlja procesima, a sada se odjednom pojavljuje Lemezan. U medijima se govori, nisam to ja rekao, da će on imenovati direktora Sarajevogasa. Takav je zahtjev bio upućen prema grupaciji ljudi koji su razgovarali o novom preslagivanju vlasti. Što se mene tiče, može biti ko hoće direktor Sarajevogasa, ali kada mene ne bude u ovom ministarstvu", poručuje Bečarević.

Negirajući sve navode ministra i optužbe, Marjanović je kazao da je i on lično tražio da se ispitaju ti navodi. Dodaje da se ova medijska priča treba završiti i institucije nastaviti raditi svoj posao.

"Ministar je izjavio da ima određene nesuglasice s direktorom, da misli da to ne treba tako da bude. Rekao je da mu ne može odobriti 30 već četiri. Kontaktirao sam ljude iz Sarajevogasa i zamolio da mi daju te četiri pozicije koje su im najhitnije i to su te četiri pozicije", navodi Marjanović.

Političke aktivnosti, pregovori i konsultacije na rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo se nastavljaju. Za sada nije poznato da li će Stranka za BiH definitivno otići u opoziciju. Zna se tek da posla ima za Kantonalno tužilaštvo koje je formiralo predmet, pod sumnjom na političku trgovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti