Donijeta odluka

Na naplatu sudskih presuda zaposlenici u SBK čekaju više od deset godina

31.08.2023. 14:48 / Izvor: Fena
Vlada SBK

Vlada Srednjebosanskog kantona donijela je na današnjoj sjednici u Travniku odluku o izdvajanju dva milijuna i 50 tisuća maraka za izmirenje pravomoćnih izvršnih sudskih presuda.

Vlada Srednjebosanskog kantona donijela je na današnjoj sjednici u Travniku odluku o izdvajanju dva milijuna i 50 tisuća maraka za izmirenje pravomoćnih izvršnih sudskih presuda.

Praksa je to koju Vlada SBK provodi unatrag tri godine u sklopu akcijskog plana za izmirenje sudskih presuda uglavnom u sporovima sa zaposlenima u javnom sektoru oko neizmirenih obveza za određene naknade iz radnog odnosa i kolektivnih ugovora. No, dinamika isplate, upozorila je na sjednici ministrica financija Mirjana Plavčić, daleko je od idealne.

Kako je kazala, od oko šest milijuna maraka dosad izdvojenih sredstava, realizirano je samo milijun. S obzirom da neke tužbe datiraju još od 2010. godine, tužitelji na svoje novce čekaju više od deset godina, a čitava stvar je, kaže ministrica Plavčić, zapela na sudovima.

"Još 2019. sam zatekla dug koji potječe od 2010. godine. On je iznosio oko 25 milijuna maraka i 2019. na zahtjev Europske komisije i Federalnog ministarstva financija, bili smo primorani napraviti akcijski plan za izvršenje tih obveza. Po njemu, oko dva i pol milijuna maraka godišnje ovaj kanton mora izmirivati sljedećih 13 godina", kazala je Plavčić.

Dodala je kako se treću godinu za redom izdvaja oko dva milijuna maraka, ali je do sada isplaćeno samo oko 1,2 milijuna, odnosno izvršeno je samo stotinu od 1.612 pravomoćnih presuda.

"Mi smo osigurali još 4,8 milijuna raspoloživih sredstava i još jednom apeliramo na sudove koji su uredno obaviješteni o svim sklopljenim nagodbama iz 2018. godine da donesu nove izvršne presude kako bi se one mogle izmiriti. Taj rok od 13 godina može biti značajno skraćen kada bi se napravilo raščišćavanje izvršnih sudskih presuda", kazala je ministrica.

U tu svrhu Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave da obavi razgovore sa sudovima.

"Vlada je danas obvezala Ministarstvo pravosuđa da održi sastanak sa šefom Općinskog suda u Travniku odakle dolazi i najveći broj presuda. Ako treba da se i kadrovski ojača na određeno vrijeme da se ove stvari urade kako bismo izvršili svoje zakonske obveze. Mi smo svoj dio posla uradili, još da sudovi odrade svoj", kazala je Plavčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti