KO HOĆE, NAĐE NAČIN

Karić: Spomenik kralju Tvrtku je zapravo izložba, nismo čekali saglasnost Komisije

04.09.2023. 12:48 / Izvor: Akta.ba
kralj tvrtko

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ponovo se oglasila o spomeniku bosanskom kralju Tvrtku I, koji je nedavno postavljen u centru Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ponovo se oglasila o spomeniku bosanskom kralju Tvrtku I, koji je nedavno postavljen u centru Sarajeva, pod okriljem noći. Lokacija za spomenik je mjesecima ranije je bila problematizirana, pa je Karić, kako kaže u posljednjem saopštenju, odlučila da ne čeka na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika.

Kako danas kaže Karić – da je čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

"Angelina Ošap Gačanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen. Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao. Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala "Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić" i kako bi izložila bistu kralja", pojasnila je Karić.

Dodaje kako joj je uzor u toj ideji bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba, i nikada više nije pomjeren.

"Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila. Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena. Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti. Postavljanje spomenika je uspjeh, i to niko neće baciti u sjenu", navela je.

Dodala je kako je naredni korak gradske uprave raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

"Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga. Tvrtko ostaje!", poručila je Karić.

Dakle, spomenik kralju Tvrtku je postavljen zahvaljujući privremenoj dozvoli načelnika Općine Centar Srđana Mandića, a u ovom planu je učestvovao i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić.

"Iz razloga odlučivanja konsenzusom spomenik kralja Tvrtka je postavljen istom procedurom kao i spomenik bosanskog kralja košarke Mirze Delibašića na Skenderiji", kazao je ranije Kapidžić.

O detaljima same dozvole koju je izdala Općina Centar Kapidžić je govorio za Žurnal. Prvo, izložba pod navedenim nazivom i dalje nije nigdje javno spomenuta. Drugo, Žurnal saznaje kako je dozvola za korištenje javne površine izdata na period od dva mjeseca, te ističe s posljednjim danom septembra 2023. godine. I, konačno, dvomjesečni zakup javne površine će Grad Sarajevo platiti ukupno 120 KM neto, odnosno 140 KM bruto.

U tom smislu postavlja se pitanje šta će se desiti nakon što istekne ovaj rok. Na ove navode Kapidžić je dao nedvomislen odgovor:

"To je privremena dozvola za korištenje javne površine koja se produžuje i može se produžavati 100 godina. U tom slučaju Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ne može utjecati. A ako bi bio pritisak iz RS-a preko komisije, prema istom principu prema kojem Anđelina nije dala da se postavi spomenik, tako i ja neću dati da se miče. To je moje pravo. Prema tome, spomenik je tu, on je ankerisan i on će ostati tu."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti