U nastavku operativne akcije "Hum 2" na području TK dvije osobe lišene slobode

05.09.2023. 14:11 / Izvor: Akta.ba
hum

Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.

U nastavku operativne akcije "Hum 2" danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a shodno naredbi Suda u Mostaru, izvršeni pretresi na području Tuzlanskog kantona i tom prilikom su slobode lišene dvije osobe inicijala S.S. (1981.) iz Tuzle i R.V. (2001.) iz Čapljine. 

Lišene su slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela "udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi s krivičnim djelom "davanje lažnog iskaza“, a u vezi sa krivičnim djelom "podstrekavanje“ i krivičnog djela "sprečavanje dokazivanja“.

Osumnjičene osobe su svjesno i sa htijenjem po uputama i planovima optuženog S.Đ. postali članovi grupe koju je on osnovao, te s jasnom podijeljenim ulogama djelovali po njegovim upurama s ciljem da činjenjem krivičnih djela utječu na postupak koji se vodi protiv optuženog S.Đ. pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.

Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije (FUP) predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i lica koja se dovode u vezu sa istim, saopćeno je iz FUP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti