SADA I ZVANIČNO

Pogon kompanije Alma Ras u Bosanskom Petrovcu prestao s radom, a s njim i 52 uposlenika

05.09.2023. 14:28 / Izvor: Akta.ba
alma ras

Sada je i zvanično. Pogon Bosanski Petrovac kompanije Alma Ras, s 52 uposlenika prestao je s radom 31. augusta

Sada je i zvanično. Pogon Bosanski Petrovac kompanije Alma Ras, s 52 uposlenika prestao je s radom 31. augusta, potvrđeno je iz kompanije Alma Ras za Akta.ba kako je i bilo najavljeno.

"Potražnja odnosno narudžbe naših ino kupaca smanjene su za 18%, što je i globalni trend u Evropi, usljed pada prodaje zbog povećanja cijena i primjetnog pesimizma kod potrošača u EU. Uprava kompanije je pokušala iznaći rješenje s drugim kupcima, ali nažalost do sada nismo uspjeli za ovaj pogon dogovoriti saradnju za naredni period", naveli su.

Ističu da i dalje traže mogućnosti kako bi nastavili proizvodnju u Bosanskom Petrovcu, ukoliko se u narednim mjesecima stabilizuje tržište.

Pad potražnje tekstilnih proizvoda u zapadnoj Evropi, gdje Alma Ras najviše posluje, je zapravo i glavni faktor zbog kojeg su donijeli odluku o zatvaranju pogona.

"U ostalim pogonima organizovali smo posao na način da sto manje uposlenih bude pogođeno ovim promjenama na tržištu. Na domaćem tržištu kompanija i dalje posluje stabilno zahvaljujući podršci kupaca koji prepoznaju kvalitet naših proizvoda i važnost kupovine domaćih proizvoda. Poslovanje kompanije Alma Ras je stabilno i nisu evidentirane najave dodatnih smanjenja narudžbi", napominju.

Uprava kompanije se nada stabilizaciji glavnog tržišta Evropske Unije, a dodatno poduzimaju potrebne aktivnosti kako bi uspostavili saradnju sa novim kupcima.

Kada su u pitanju obaveze Alma Ras kao poslodavca prema zaposlenima, kažu da postupaju u skladu s odredbama Zakona o radu FBiH i ostalim pozitivnim propisima, te su u tom smislu kolektivno i pojedinačno dogovoreni svi detalji. 

"Alma Ras će ispoštovati sve zakonske obaveze prema radnicima i dobavljačima, bez izuzetka", zaključili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti