Ilegalne migracije

Građani USK strahuju od migranata, vlasti kažu da nema potrebe za panikom

19.09.2023. 10:26 / Izvor: N1
Migranti

Ilegalne migracije ponovo u fokusu bh. javnosti, nakon pojačanog priliva u zemlju, posebno Unsko-sanski kanton.

Ilegalne migracije ponovo u fokusu bh. javnosti, nakon pojačanog priliva u zemlju, posebno Unsko-sanski kanton. S obzirom na to da su hrvatske vlasti ranije zatvorile granični prelaz Hadžin potok-Bogovolja, zbog pojačanog pritiska ilegalnih ulazaka, na GP Izačić ogromne gužve. Sve ovo stvara velike, probleme bh. građanima, koji su postali kolateralna šteta. No, nekadašnjeg scenarija migrantske krize nema, uvjeravaju nadležni.

Statistika, prema kojoj se od početka godine bilježi više od 20 hiljada ulazaka migranata ne oslikava realnu situaciju u Unsko-sanskom kantonu, kažu nadležni. Ne zadržavaju se dugo ni u gradu na Uni, koji je do prije nekoliko godina nosio i najveći teret migrantske krize u BiH.

“Prema zvaničnim podacima puno je veći broj migranata, čak i u odnosu na brojke koje su postojale i u onom najtežem periodu, sad je broj onih koji dolaze mnogo veća, ali je i propusnost prema Hrvatskoj nešto bolja nego tada i ljudi odlaze. Mi trenutno u migrantskom kampu Lipa imamo oko 250 migranata i u kampu Borići možda oko 50”, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Veće grupe migranata, upravo, na ovom mjestu, do prije par godina bile su svakodnevna pojava. Danas smo se uvjerili da je situacija sasvim suprotna. Međutim, građani kažu da ih i dalje mogu vidjeti, ali uglavnom u večernjim časovima, i u manjim grupama.

S druge strane, nakon što su hrvatske vlasti zatvorile GP za stalni pogranični saobraćaj Hadžin potok-Bogovolja, zbog kontrole ulazaka migranata, na graničnom prelazu Izačić bilježe se ogromne gužve. Zbog toga najviše ispaštaju bh. građani, koji u kolonama čekaju i do pet sati.

“Zatvaranje ovog malograničnog prelaza veći je problem za naše domicilno stanovništvo i dijasporu koja dolazi, nego za migrantsku situaciju”, dodaje gradonačelnik.

“Puštena je samo jedna saobraćajna traka i sve se svodi na to da je problem ilegalni prelazak migranata. Hrvatska strana to tvrdi, i kaže krivi su Bosanci. Odnosno, bosanska granična policija MUP USK, jer smo mi njih molili, upućivali, da moraju reagovati adekvatno, oni nisu. Naša strana kaže – ali mi jesmo adekvatno reagovali i to potvrđuju činjenice proteklih nekoliko dana. Evo, mi smo kao novinari bili svjedoci brojnih akcija”, kaže Azra Sadiković, novinarka RTV USK.

Koje je provodio kantonalni MUP, zajedno s pripadnicima državne Granične policije, te drugim bezbjednosnim agencijama.

“Mi smo, u zajedničkim akcijama, 350 migranata pokupili s tog graničnog područja. Što se tiče policijskih agencija, tu nemamo zamjerki”, kaže Božidar Živko, ministar unutrašnjih poslova USK.

Nije upitna ni saradnja s hrvatskim policijskim organima, kaže prvi čovjek kantonalnog MUP-a, ali u rješavanje aktuelnih problema na graničnom pojasu, moraju se, apeluje, uključiti i viši nivoi vlasti.

“Prije 10 dana je bio načelnik Policijske uprave Karlovac. Prije toga smo imali zajedničke sastanke na GP. Konkretno, saradnja između policija je na jako visokom nivou, ali ovo je stvar međudržavnih organa da se riješi pitanje GP Hadžin potok”, dodaje Živko.

Do tada, najviše trpe građani USK, koji imaju i najbrojniju dijasporu. A tome ide u prilog i podatak da je oko 220 hiljada građana prošle godine prešlo GP Hadžin potok.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti