U igri još Zagreb i Ljubljana

Aerodrom u Pragu želi direktne letove za Sarajevo

20.09.2023. 08:06 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

Aerodrom u Zagrebu nedavno je uveo poticajnu shemu za zračne prijevoznike s ciljem povezivanja grada s petnaest tačaka u Evropi.

Aerodrom u Pragu javio je da nastavlja s letovima za Zagreb, Ljubljanu i Sarajevo, pri čemu su tri glavna grada među glavnim neposluženim odredištima češke prijestolnice u Evropi, piše portal Ex-Yu Aviation.

Ipak, tim aerodroma za poslovni razvoj izdvojio je Zagreb kao najtraženiju od tri.

Aerodrom u Zagrebu nedavno je uveo poticajnu shemu za zračne prijevoznike s ciljem povezivanja grada s petnaest tačaka u Evropi.

Među njima je i Prag. Slično tome, i aerodrom u Sarajevu prošlog je mjeseca objavio javni poziv zračnim prijevoznicima za otvaranje novih linija u zamjenu za subvencije.

Navedeno je 26 potencijalnih ruta koje se smatraju strateški važnima, među kojima je i glavni grad Češke. Ambasador Bosne i Hercegovine u Češkoj je 2021. godine pokrenuo razgovore s niskotarifnim prijevoznikom Wizz Airom o uvođenju letova između Sarajeva i Praga prije otvaranja baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Međutim, niskobudžetni zračni prijevoznik je od tada prekinuo većinu svojih letova za Sarajevo i premjestio avione negdje drugdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti