"GROW YOUR FUTURE"

Održan drugi po redu AgriTech Samit sa preko 150 posjetitelja i učesnika

21.09.2023. 15:47 / Izvor: Akta.ba
SAMIT

Danas, 21. septembra održan je dvodnevni događaj, AgriTech Samit pod nazivom "GROW YOUR FUTURE", na sarajevskom Metalcu.

Danas, 21. septembra održan je dvodnevni događaj, AgriTech Samit pod nazivom "GROW YOUR FUTURE", na sarajevskom Metalcu.

Predstavnicima i predstavnicama medija danas su se obratili Sylvain Merlen, Rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Srđan Mandić, Načelnik Općine Centar Sarajevo, te Munevera Đug korisnica projekta EU4BusinessRecovery koji finansira Evropska unija.

SAMIT

"U zajedničkom partnerstvu sa Evropskom unijom, Razvojni program Ujedinjenih Naroda (UNDP) u Bosni  Hercegovini okupio je skup stručnjaka iz oblasti agroindustrije i inovatora, praktičara koji će započeti dubok i smislen dijalog usmjeren prema digitalnom pejzažu i potencijalu koji informacione tehnologije donose za budućnost agroindustrije. Zajedno, cilj nam je suočiti se s izazovima s kojima se poljoprivredno-prehrambena industrija suočava", istakao je Sylvain Merlen, Rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujući podršci Evropskoj uniji, ponosni smo što 27 kompanija ima planove za revolucioniranje svojih operacija putem strateških investicija. Na primjer, "Bionatura" iz Vareša planira implementirati solarnu sušaru kako bi povećala energetsku efikasnost i smanjila troškove proizvodnje a "Castellina Srpska" iz Modriče ima namjeru nabaviti sistem za precizno poljoprivredno djelovanje, optimizirajući skeniranje i uzimanje uzoraka tla radi poboljšane potrošnje gnojiva i ekološki osviještenog poljoprivrednog rada", dodao je Rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

"Želim se zahvaliti prije svega Evropskoj uniji i Razvojnom programu Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini što su odabrali baš ovu lokaciju za izvedbu ovakvog događaja koji se danas upravo odvija na području Općine Centar. Druga stvar zbog koje sam iznimno sretan jeste da su ovdje prisutni korisnici projekata Evropke unije iz cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Srđan Mandić, Načelnik Općine Centar Sarajevo.

"Prošle godine imala sam priliku da prisustvujem na AgriTech Samitu koji se održo u julu i tada sam dobila ideju vezanu za digitalizaciju u poljoprivredu, a obzirom da se bavimo mješovitom poljoprivrednom proizvodnjom to se sve moglo lijepo iskoristiti. Kao ideju sam predstavila pametne ogrlice za naše krave kojih imamo oko 130, zatim dronove za prskanje ratarskih kultura, kao i kamere i meteorološku stanicu. Mjesecima smo sarađivali i ovog mjeseca smo dobili odluku da su nam odobrena bespovratna sredstva, oko 100.000 konvertibilnih maraka i nadamo se da ćemo to sve iskoristiti u najbolje svrhe, onako kako smo i planirali", zaključila je korisnica EU4BusinessRecovery Munevera Đug.

Samit je danas okupio vrhunske stručnjake, inovatore, te akademsku zajednicu iz svijeta poljoprivrede koji su prezentirali svoja inovativna agritech rješenja. Samit predstavlja najuzbudljiviji događaj u svijetu poljoprivrede koji se ovog puta bavio ključnim pitanjem: "Kako vještačka inteligencija transformiše poljoprivredno-prehrambeni sektor?”, a okupio je preko 150 stručnjaka i zaljubljenika u poljoprivredu.

Na ovogodišnjem AgriTech Samitu prezentirane su dinamične interaktivne diskusije i prezentacije najnovijih tehnoloških inovacija u poljoprivredi, javni poziv u okviru EU4AGRI projekta, te smo istražili kako će vještačka inteligencija oblikovati budućnost ovog sektora. Dodatno, razmotreni su ključni izazovi sa kojima se sektor suočava u doba tehnološkog napretka. U okviru ovogodišnjeg programa AgriTech Samita učestvovali su predavači iz 8 zemalja regije i svijeta koji su prezentirali i predstavili svoja inovativna agritech rješenja.

SAMIT

AgriTech Samit održava se u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a u organizaciji je Razvojnog Programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti