Vlada KS dala saglasnost za ugovore

Za poticaj razvoju male privrede biće implementirano preko 2,5 miliona KM

22.09.2023. 07:36 / Izvor: Fena
Privreda

Vlada KS donijela je danas odluku kojom se Ministarstvu privrede KS daje saglasnost za potpisivanje ugovora sa odabranim korisnicima.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku kojom se Ministarstvu privrede KS daje saglasnost za potpisivanje ugovora sa odabranim korisnicima, po prethodno objavljenim javnim pozivima.

Resorni ministar će u narednom periodu potpisati ugovore sa kandidatima odabranim po programima: “Poticaj razvoja ženskog poduzetništva”, “Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja”, “Poticaj projektima promocije obrtništva”, “Poticaj za unapređenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja”, “Poticaj za unapređenje poduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije”, “Refundiranje dijela troškova kamata po preuzetim kreditima” i “Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta”.

Na ovaj način, za poticaj razvoju male privrede biće implementirano 2.517.131 KM iz Budžeta KS.

Kako navode iz Ministarstva privrede, na javne pozive se prijavio veliki broj kandidata. Komisije su imale veoma zahtjevan zadatak. Po navedenim programima odabrano je ukupno 133 korisnika poticajnih sredstava, a sljedeći korak je potpisivanje ugovora sa odabranim kandidatima.

Posebno veliki odziv je bio za program poticaja razvoja ženskog poduzetništva, u okviru kojeg je zaprimljen značajan broj prijava, a odabrano je ukupno 26 žena poduzetnica koje će biti korisnice sredstava ovog programa.  

Veliki broj prijava zaprimljen je i za program refundiranja dijela troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/obnavljanja standarda kvalitete i digitalizacije poslovanja i po ovom programu odabrano je 59 korisnika.

“U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo osluškujemo potrebe građana i privrednika sa kojima svakodnevno komuniciramo. Pimijetivši veliko interesovanje za određene programe shvatili smo da ćemo u narednom periodu razmotriti ponovno raspisivanje javnih poziva po određenim programima.   Naše opredjeljenje, a i opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo je poticanje razvoja ženskog poduzetništva, i očekujemo da ćemo u periodu raspisati još jedan javni poziv za dodjelu sredstava posredstvom programa poticaja razvoju ženskog poduzetništva. Snažne i samostalne žene poduzetnice su ono što mora da bude imperativ donosioca odluka, podrška njima ulaganje je u stabilnost i sigurnost zajednice. Također, tehnološka modernizacija igra veoma značajnu ulogu u unapređenju konkurentnosti privrede i u skladu sa razmatramo obajvljivanje još jednog javnog poziva i u ovu svrhu. Naša vizija je stabilna i snažna privreda u Kantonu Sarajevo, to možemo ostvariti kontinuiranim osluškivanjem glasa privrede i kreiranjem politika koje imaju za cilj pružiti potporu svakom pojedincu na njegovom putu ka uspjehu, jer je uspjeh pojedinca uspjeh i svih nas”, poručuju iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti