Sporni sistem naplate

Ko zarađuje na naplati parkinga u KS?

24.09.2023. 08:24 / Izvor: zurnal.info
ks

Zašto firma Lupon Ventures ima ekskluzivno pravo za održavanje softvera?

Od 2019. godine firma Lupon Ventures dobija tendere za održavanje softvera za naplatu i kontrolu naplate parkinga.

Prvo je od ove firme za milion maraka kupljen sistem bez autorskih prava i izvornog koda.

To je omogućilo da svake godine samo ona može dobijati tendere za održavanje što je i navođeno u obrazloženjima Ministarstva saobraćaja prilikom dodjele ugovora.

Kada je 2017. godine Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kupilo sistem za naplatu i kontrolu naplate parkinga u Kantonu od firme Lupon Venturas iz Sarajeva nisu kupili i izvorni kod i autorska prava.

Iz tog razloga ova firma jedina može održavati softver i aplikaciju pa se za ove potrebe od 2019. godine na godišnjem nivou izdvaja oko 120.000 KM.

I ove godine, polovinom jula Ministarstvo saobraćaja KS raspisalo je tender za nabavku usluga održavanja softvera i aplikacija za naplatu i kontrolu naplate parkinga.

Trajanje ugovora je tri godine a procijenjena vrijednost 360.000 KM bez PDV-a.

Iako svake godine raspisuju tender za održavanje, iz Ministarstva su naveli da se usljed praćenja razvoja tehnologije u svim pogledima pa tako i u segmentu parkiranja, javila potreba za uvođenjem novih  tehnologija koje će uveliko olakšati krajnjim korisnicima plaćanje usluge parkiranja na svim naplatnim javnim parking  površinama u Kantonu Sarajevo.

Već u sljedećoj rečenici otkrili su stvarne razloge nabavke.

"Trenutno korisnici imaju pristup korištenju mobilne aplikacije "PARKING SARAJEVO" koja je  dostupna kako za Android tako i za IoS korisnike a sve u svrhu lakšeg plaćanja parkinga. Kako bi kompletan sistem mobilne  aplikacije služio svrsi za koju je i napravljen, jer je isti pogodan raznim prekidima unutar samog rada zbog čega se javlja i  potreba za održavanjem istog", naveli su u tenderskoj dokumentaciji iz Ministarstva.

Ministarstvo saobraćaja je 2017.godine, zaključilo ugovor o nabavci sistema naplate/parkomata i aplikacija za naplatu i kontrolu naplate parkiranja/softvera vrijedan 1.049.220 KM bez PDV-a sa firmom Lupon Ventures. d.o.o. Sarajevo.

Ponuđač je isporučio traženi sistem naplate i instalirao 63 parkomata talijanskog proizvođača "Diteclv' te sopstveno izrađen softver aplikacije za naplatu i kontrolu naplate parkiranja.

Kako Ministarstvo nije kupilo izvorni kod i autorska prava od tada svake godine ova firma dobija tender za održavanje softvera u aplikacija.

Kako su iz Ministarstva ranije objašnjavali "da je softverski dio sistema i rješenje izradila firma Lupon Ventures d.o.o. Sarajevo, odnosno da ista polaže autorsko pravo nad softverskim rješenjem (Parkamtix), a u cilju zaštite eksluzivnih prava" ugovor o održavanju od 2019. godine do sad je uvijek dobijala upravo ova firma.

Vrijednost godišnjeg ugovora oko 120.000 KM.

Šta je sporno?

Osim činjenice da Ministarstvo prilikom kupovine sistema nije kupilo i izvorni kod i autorska prava sporne su i druge činjenice.

Te činjenice je utvrdio Ured za razmatranje žalbi jer se BH Telecom žalio na uslove navedene u tenderskoj dokumentaciji za ovogodišnju nabavku usluga održavanja.

Navodi u žalbi BH Telecoma najviše se tiču činjenice ko je vlasnik sistema, izvornog koda i autorskih prava te potvrde koje je tražena u sklopu dokazivanje tehničke i profesionalne sposobnosti.

Ministarstvo je od ponuđača zahtijevalo potvrdu izdatu od strane proizvođača tj firme Lupon Ventures da su ovlašteni partneri ove firme.

"Dokazi zahtijevani osporenom tačkom TD sporni su iz više razloga. Prvi i osnovni razlog je što potvrde izdate od proizvođača da je ponuđač ovlašteni partner ili distributer navedenih firmi nisu kao dokaz predviđene članom 50 ZJN pa ih ugovorni organ nije ni mogao zahtijevati kao dokaz tehničke i profesionalne sposobnosti", navedeno je u rješenju o poništenju tenderske dokumentacije.

Dva mjeseca od raspisivanja tendera Ured za razmatranje žalbi uvažio je žalbu BH Telecoma i poništio je tendersku dokumentaciju.

"Evidentno je da se navedenim uslovima konkurencija među ponuđačima značajno ograničava isključivo na ovlaštene distributere tačno određenog proizvođača, te navedenim zahtjevom vrši favorizovanje isključivo onih ponuđača kojima bi navedeni proizvođači izdali tražene sporne potvrde, što je suprotno općim principima u postupcima javnih nabavki, koji zabranjuju ograničavanje aktivne konkurencije među ponuđačima", navedeno je u Rješenju Ureda za razmatranje žalbi.

Iz URŽ su naveli da Ministarstvo nije dokazalo da je eventualno provelo postupak provjere tržišta da ustanove koliko potencijalnih ponuđača ispunjava sporne uslove kako bi dokazali da nisu ograničili konkurenciju.

Sporan je još jedna detalj u obrazloženju Ministarstva da firma Lupon Venturas nije jedina koja može raditi održavanje.

Ministarstvo godinama na tenderima tvrdi da u svrhu zaštite eksluzivnih prava samo ova firma može raditi održavanja čak i na tenderu za održavanje softvera za 2022. godinu u obrazloženju odluke o izboru firme Lupon Venturas navedeno je isto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti