U Središnjoj Bosni ljetna turistička sezona znatno bolja nego prošle godine

25.09.2023. 12:44 / Izvor: Fena
Srednja bosna

Upravo završena ljetna turistička sezona na području Središnje Bosne znatno je bolja od prošle.

Upravo završena ljetna turistička sezona na području Središnje Bosne znatno je bolja od prošle, rekao je u razgovoru za Fenu Miroslav Matošević, ravnatelj Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna.

Statički pokazatelji, kaže, pokazuju znatna povećanja u svim ključnim kategorijama.

"Kako smo i najavljivali na početku, upravo završena ljetna turistička sezona bolja je u odnosu na prošlogodišnju. Prema statičkim pokazateljima, od svibnja do rujna imamo povećanje više od 22 posto u ostvarenim dolascima, te skoro 17 posto u ostvarenim noćenjima na području Kantona Središnja Bosna", rekao je Matošević.

Po njegovim riječima, tri ključne destinacije ljetnog turizma ponovno su opravdale očekivanja.

"Tradicionalno, tri ključne destinacije na području Središnje Bosne su Jajce, Travnik zajedno s Vlašićem i Fojnica, sa svojim banjsko-lječilišnim turizmom. Kada je u pitanju broj ostvarenih noćenja, u Središnjoj Bosni u ta četiri mjeseca ostvareno je oko 80.000 noćenja i tu prednjači općina Fojnica, a slijede je Jajce, Travnik i Vitez", kazao je on.

Jajce perjanica ljetnog turizma

Posebno je impresivan rast brojki, dodaje Matošević, na području Jajca, koje je postalo prava perjanica ljetnog turizma u Središnjoj Bosni.

"Jajce se nameće kao perjanice ljetne turističke ponude. Ove godine u ukupnoj strukturi ostvarenih dolazaka na Jajce otpada gotovo 40 posto gostiju. U ovoj  godini bilježe i povećanje više od 35 posto u broju dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ono što je zanimljivo, zaista je jedan iskorak Jajca kada su u pitanju i noćenja i ostvareni dolasci“, ističe Matošević.

Smatra kako su se očito isplatila ulaganja u turizam posljednjih nekoliko godina, a realizirane su i brojne manifestacije, događaji, festivali.

"Možemo reći da je Jajce sa svojom bogatom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom zapravo mamac u ljetnom turističkom razdoblju", ocjenjuje ravnatelj Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna.

Posebno dobri rezultati su, navodi, ostvareni na polju sportskog turizma.

"Želio bih posebno naglasiti i razvoj sportskog turizma na planini Vlašić. Ove godine ta bh. planina postala je prava sportsko-turistička destinacija, gdje su se pripremali brojni sportaši, brojni klubovi ne samo iz BiH, nego iz svih zemalja regije. Učinak koji je sportski turizam ostvario ne ogleda se samo na sportskim kapacitetima, nego i na povećanju broja ostvarenih dolazaka i noćenja u gotovo svim smještajnim objektima na području planine Vlašić", rekao je.

Najviše gostiju iz Saudijske Arabije, Hrvatske, Slovenije 

Struktura gostiju slična je onoj iz prošlih godina.

"Kad je u pitanju struktura gostiju, najveći broj gostiju ove godine imamo iz Saudijske Arabije, nešto više od 15 posto, slijede gosti iz Republike Hrvatske sa 11 posto, Slovenije, Njemačke, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata", kazao je Matošević za kraj.

Kada govorimo o aktivnostima i destinacijama i ove godine najviše turista posjećivalo je prirodne i kulturne turističke atrakcije na cijelom području županije.

Na osnovu aktivnosti koje turisti najviše koriste definitivno se izdvajaju planinarenje, biciklizam, vožnja ATV vozila ali su čest razlog dolaska bile i znatno niže temperature nego u dolinama i gradovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti