"Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje"

Podržan najznačajniji energetski projekt za Kanton Sarajevo

28.09.2023. 15:59 / Izvor: Akta.ba
grijanje

Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji ovog projekta.

"Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Komponenta, odnosno Faza I podrazumijeva - Ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, te prateće pripremne aktivnosti, - Izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5km od Butila do kotlovnice na Alipašinom Polju, te cjevovoda od dva kilometra od kotlovnice K5 do kotlovnica na Alipašinom Polju, te - Ugradnju komponenti za poboljšanje učinkovitosti postojećeg sistema grijanja na Alipašinom Polju. Komponenta, odnosno Faza II obuhvata - Ugradnju druge toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, - Izgradnju cjevovoda dužine 6,5km od kotlovnice na Alipašinom Polju do kotlovnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i na Grbavici, - Poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obje faze projekta, - Ugradnju ekonomajzera na kotlove u kotlovnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema", obrazložio je ministar Bečarević.

Dodao je i da bi u okviru projekta, EBRD radio na mobiliziranju bespovratnih sredstva za izradu studije izvodljivosti koja bi procijenila mogućnosti za obradu mulja u prečistaču otpadnih voda Butila.

Odlukom je precizirano da projekt "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" košta u ukupnom iznosu od 50.000.000 eura, od čega je u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu planiran iznos od 16.000.000 eura, dok će se ostatak finansijskih sredstava u iznosu od 34.000.000 eura obezbijediti u Budžetu Kantona Sarajevo za 2024.godinu na razdjelu resornog ministarstva.

Današnjom usvojenom odlukom započinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD-a, odnosno ozvaničen je početak kompletnog projekta, čime se stiču uslovi i za proceduru odobrenja grant sredstava kod WBIF fonda.

"Ovo je najznačajniji energetski projekt u našem kantonu, koji omogućava da se napravi iskorak u stvaranju uslova za energetsku neovisnost Kantona Sarajevo", naglasio je ministar Bečarević.

Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i bit će uvršten u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. godina i u Program javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2024-2026. godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti