European EnergyManager

EUREM - Put prema energetskoj efikasnosti i zaštiti okoliša u BiH

30.09.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
European EnergyManager

Program EUREM (European EnergyManager), koji provodi Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, predstavljen je jučeru Sarajevu.

 Program EUREM (European EnergyManager), koji provodi Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, predstavljen je jučeru Sarajevu. Radi se o programu edukacije energetske efikasnosti za uposlenike kompanija u BiH, koji bi  u budućnosti trebao donijeti velike uštede, ali i doprinijeti zaštiti okoliša.

Program je podržan od Green Recovery komponente koja je dio šireg projekta Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery kojeg sufinansiraju Evropska Unija i Vlada SR Njemačke, a implementira GIZ BiH.

Cijene električne energije konstantno rastu, a Bosna i Hercegovina se nalazi u periodu energetske tranzicije.

Tranzicija je i velika prilika za uštedu energije, novca i vremena. Edukativni program EUREM - European EnergyManager ima za cilj obučiti sudionike kako da unutar svojih kompanija postignu značajne financijske uštede, smanje potrošnju energije, te sniže ukupne troškove proizvodnje, što rezultira konkurentnijim cijenama proizvoda. 

Azra Ramić, zamjenica direktorice Predstavništva njemačke privrede u BiH navodi da su prednosti programa EUREM višestruke, ne samo za kompanije nego i za zaposlenike koji će kroz program steći licencu i jačati svoje kompetencije.

Istodobno, društvo u cjelini ima koristi od ovog programa jer svaka zelena mjera pridonosi zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Prema procjenama, znanje stečeno kroz EUREM program omogućava energetskim menadžerima da kompaniji godišnje uštede oko 80.000 eura, 950 MWh/a električne energije i smanje emisiju CO2 za 500 tona.

Adela Terak iz Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je i sama sudionica programa EUREM, kaže da je Vanjskotrgovinska komora BiH u posljednje tri godine već počela  raditi na edukaciji energetske efikasnosti.

Ovu temu smatra izuzetno važnom za budućnost privrede u BiH.

EUREM program pruža konkretne vještine, uključujući modernizaciju starih toplinskih sistema, uvođenje CHP sistema na prirodni gas te promjenu ili zamjenu osvjetljenja u kompanijama.

Nadalje, pravilnim monitoringom energetskih postrojenja i sistema protoka zraka također se postižu značajne uštede energije, a samim time novca i vremena.

Implementacija upotrebe solarnih termalnih sistema kao zamjene za pogone na dizelska goriva donosi dodatne velike uštede energije.

U BiH, EUREM program se provodi od 2018. godine, dok se globalno provodi u 35 zemalja, a do sada je kroz edukaciju prošlo 6.000 sudionika, saopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti