Za razdoblje 2023. - 2030. godina.

Vlada SBK usvojilo Strategiju socijalno-neprofitnog stanovanja

05.10.2023. 12:43 / Izvor: Fena
SBK

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Prijedlog strategije socijalno-neprofitnog stanovanja za razdoblje 2023. - 2030. godina.

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Prijedlog strategije socijalno-neprofitnog stanovanja za razdoblje 2023. - 2030. godina.

Time se, kazao je ministar zdravstva i socijalne politike SBK Anto Matić, stvaraju uvjeti za razvijanje koncepta socijalnog, neprofitnog stanovanja, odnosno za gradnju smještajnih jedinica u kojima bi bili smješteni ljudi iz ove kategorije stanovništva.

"Još 2021. godine usvojen je Zakon o neprofitnom stanovanju, Vlada je tada formirala radne skupine za izradu strateških dokumenata, a Strategiju smo danas usvojili. Ona, u biti, daje nekakav okvir za lokalne zajednice kako će postupati, kako će se sav taj koncept socijalno neprofitnog stanovanja uklopiti u zakonske okvire. Dana je mogućnost lokalnim zajednicama da se pozivaju na podzakonske dokumente, da bi mogli razvijati neprofitno stanovanje", rekao je Matić.

Sada slijedi izrada akcijskih dokumenata, a općinama i gradovima koje budu zainteresirane za gradnju smještajnih jedinica Vlada SBK osigurat će sufinanciranje takvih projekata.

"Neke lokalne zajednice već imaju takve projekte, kao što su Fojnica i Travnik. Sve je to u okviru neprofitnih organizacija, mi to pokušavamo sve staviti u nekakav zakonski okvir", rekao je ministar Matić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti