Kompanija će istražiti mogućnosti

Rafinerija ulja Modriča želi proizvoditi solarnu energiju

06.10.2023. 13:00 / Izvor: Akta.ba
rafinerija ugovor

Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije "Rafinerija ulja" Modriča Vladimir Ganadijevič Oniščenko potpisali su jučer u Banjaluci Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana. 

Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, kompanija je izrazila namjeru i interes za ulaganje prioritetno u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđenje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe. 

S tim u vezi, kompanija će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije. Vlada Republike Srpske je predmetnim sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta, u skladu sa važećim propisima.

Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

"Rafinerija ulja Modriča" je u većinskom vlasništvu ruske kompanije "Zarubežnjeft", koja je 2007. godine privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom NESTRO, u čijem sastavu su kompanije "Optima grupa" Banja Luka, "Rafinerija nafte" Brod, "Rafinerija ulja" Modriča i "Nestro petrol" Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti