VLADA DONIJELA RJEŠENJE

Izabran novi policijski komesar ZDK-a

09.10.2023. 11:27 / Izvor: Akta.ba
VLADA ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je danas rješenje o imenovanju Admira Gazića za novog policijskog komesara ZDK.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je danas rješenje o imenovanju Admira Gazića za novog policijskog komesara ZDK, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova tog kantona Benjamin Sinanović.

Gazić je do sada bio načelnik Operativnog centra MUP-a ZDK, a u konkurenciji za izbor bio je komandir Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira MUP-a ZDK Adis Imamović.

Kantonalni sud Zenica prošle je sedmice, 5. oktobra, odbio novu žalbu bivšeg komesara Rusmira Šišića pa je i zvanično sa tog slučaja skinuta privremena mjera osiguranja te su se stvorili preduslovi za imenovanje novog policijskog komesara ZDK.

"Njegova žalba na prvostepenu odluku Općinskog suda Zenica je odbijena i time su se stekli uslovi da se ova tačka nađe na sjednici Vlade ZDK. Ja sam i u ranijim svojim medijskim istupima naglašavao da je to jedan minimum uslova formalno-pravnih koji je potrebno ispuniti da ta tačka bude na sjednici Vlade ZDK. Ona se, evo, danas našla na dnevnom redu i imenovan je jednoglasno novi policijski komesar Admir Gazić", kazao je Sinanović.

Vlada ZDK je, podsjetimo, u julu ove godine, a nakon usvojenih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, razriješila dužnosti policijskog komesara Rusmira Šišića, koji se žalio na tu odluku Vlade ZDK.  

Općinski sud u Zenici krajem istog mjeseca dobio je odluku o privremenoj mjeri osiguranja, koja je, nakon uložene žalbe od strane pravnog zastupnika Vlade ZDK, preinačena 5. septembra. Pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine pokrenut je postupak ocjene ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, koje su usvojene u mjesecu maju ove godine.

"Zakon je u ovom trenutku na snazi, odredbe su na snazi, postupak izbora novog policijskog komesara pred Nezavisnim odborom ZDK je proveden…Postupak pred Ustavnim sudom FBiH može trajati šest mjeseci, godinu, dvije…Nebitno! Mi ne možemo znati kakav će biti ishod i, u tom kontekstu, ne možemo se dovesti u situaciju da nemamo izabranog policijskog komesara, kada je već raniji smijenjen po prijednogu Nezavisnog odbora, a odlukom Vlade ZDK-a. Tako da i konačni postupak za prethodnog komesara Rusmira Šišića zavisit će od odluke Ustavnog suda FBiH o ocjeni zakonitosti Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, kojeg je donijela Skupština ZDK", kazao je Sinanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti