POTVRDIO DENIS BEĆIROVIĆ

Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog državnog zakona o transportu gasa

11.10.2023. 08:11 / Izvor: Fena
denis

Ovo je prvi pu daa jedan državni organ vlasti BiH predlaže zakonsko uređenje sektora prirodnog gasa u BiH na cjelovit način.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je na osmoj redovnoj sjednici Prijedlog državnog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u Bosni i Hercegovini", izjavio je nakon sjednice član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ovo je prvi put, kako je podvukao Bećirović, da jedan državni organ vlasti BiH predlaže zakonsko uređenje sektora prirodnog gasa u BiH na cjelovit način.

"Kao predlagač ovog zakona, argumentima sam dokazao da je međuentitetski transport državna nadležnost. Ustavom BiH je u Članu 3. propisano da je reguliranje međuentitetskog transporta nadležnost institucija Bosne i Hercegovine. Također, Ustav relevantnim odredbama u Članu 1., stav 4, definira jedinstveno tržište i garantira kretanje roba, usluga, kapitala i lica. Transportom gasa kroz dva entiteta je ispunjena osnovna pretpostavka da gas bude reguliran na nivou države. Tu se ne radi o prijenosu nadležnosti. Naprotiv, to je ispunjenje ustavne obaveze, i to onaj njegov najbitniji dio - međuentitetski transport", istakao je Bećirović.

Nisu slučajno, napominje on, na državnom nivou formirani Elektroprenos Bosne i Hercegovine i regulator za električnu energiju. Elektroprenos je još jedan dokaz da energetika mora biti prvo normirana na nivou države BiH. Pionirski korak ispunjenja obaveze iz Aneksa 9 je upravo formiranje Elektroprenosa BiH.

"Državni zakon o gasu mora biti usklađen s relevantnim ustavnim i preuzetim ugovornim obavezama iz sektora prirodnog gasa. On mora biti u skladu s trećim energetskim paketom i pravnom stečevinom Evropske unije. Nijedna bosanskohercegovačka stranka ne treba odustati od ovog rješenja", kaže Bećirovića.

Zadatak bosanskohercegovački orijentiranih političara nije, kako je naveo, ispunjavanje destruktivnih želja Milorada Dodika, već usklađivanje bh. pravnog sistema sa standardima i normama Evropske unije.

Zakon je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu i usklađen je s relevatnom pravnom stečevinom i najboljom poslovnom praksom EU, zaključio je Bećirović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti