zemljište za 3KM

Državna imovina za osobne interese - primjer iz Čapljine

11.10.2023. 10:39 / Izvor: Federalna.ba
capljina

Državna imovina, osim što je ključna za funkcioniranje političke koalicije, odavno je i sredstvo za osobne interese.

Državna imovina, osim što je ključna za funkcioniranje političke koalicije, odavno je i sredstvo za osobne interese. One financijske. Primjera radi, ako u Zvirovićima na području Čapljine želite kupiti državno zemljište, početna cijena bila bi 11 KM po četvornom metru. Osim, čini se, ako ste Zdravko Mamić. Tvrtka „Plavo sunce“, u kojoj je jedna od vlasnica njegova kćerka Iva Mamić, vlasnik je više od 100 duluma zemljišta. I ne bi to bilo ništa sporno da zemlja nije plaćena svega tri konvertibilne marke po četvornom metru. 

Na natječaj za prodaju zemlje se prijavila se jedna tvrtka, i to "Plavo sunce", za koju će se tek kasnije ispostaviti da je, zapravo, u vlasništvu Zdravka Mamića. Pero Previšić, vijećnik Neovisne čapljinske stranke u Gradskome vijeću Čapljina, kaže nam da su opobeni vijećnici bili protiv prodaje. Željeli su da se zemlja da pod koncesiju. No, bez uspjeha.

"Ovdje se priča oko 100.000 četvornih metara. Po mom mišljenju, tu se radi o puno više. U dva navrata smo imali prodaju - oko 150.000 četvornih metara. Niti na jednom tom natječaju nije bilo ime gospodina Zdravka Mamića. Bile su druge fizičke osobe", govori Previšić.

Zemlja je, kaže Previšić, prodana po bagatelnoj cijeni od 3 KM po metru četvornom što je izazvalo dodatnu sumnju u transparentnost. Nalazi se tik do buduće čapljinske Gospodarske zone. "Plavo sunce" na kupljenoj zemlji je podiglo solarne panele. Tek jedne u nizu diljem Hercegovine.

"Ne možete kupiti po 3 KM da pravite tu kuću. Raspiše se javni natječaj, ako se javi više zainteresiranih stranaka ta lokacija može doći 20-30 KM, što je za mene suludo. U ovom slučaju je bila čisto definirana cijena. Zalagali smo se da onaj ko želi ostati u Čapljini - zašto je ne možemo prodati po 1 km. To je jedna od demografskih mjera", dodaje Previšić.

Nikada nisu dobili objašnjenje tko je sudski vještak koji je procijenio da zemlja može biti prodana za 3 KM. Zbog toga se sumnja da je gradonačelnik Smiljan Vidić pogodovao kupnji. No, od Vidića nismo uspjeli dobiti komentar. Na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojen je  novi Prostorni plan Grada Čapljine. Kažu, dobar, no neki se pitaju zašto prodaja, a ne koncesija.

"Što se tiče solara - apsurdna je prodaja. Najlakše je prodati državno zemljište, odnosno općinsko ili gradsko. Ono više nije vaše. Sutra je ono najčešće predmet preprodaje i osobne zarade nekima kojima se pogodovalo", kaže Mirko Vasilj, zastupnik HRS-a u Skupštini HNK-a.

Za Zdravka Mamića i njegovo "Plavo sunce" u Hercegovini će biti posla jer osim u Zvirovićima, fotonaponske ćelije će instalirati zasad i u Pologu pokraj Mostara. No, zemlja mu je data pod koncesiju, baš kao u Gospodarskoj zoni Tromeđa i selu Slipčići u čitlučkoj općini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti