Slučaj će dobiti sudski epilog

Skočibušić: BiH nije dobila cjepiva i ne može vratiti novac

11.10.2023. 10:56 / Izvor: BHRT
Skočibušić

BiH još nije dobila novac koji je uplatila za 899.360 vakcina protiv COVID-19, od ukupno 1.232.000 doza koje su naručene putem COVAX mehanizma.

Bosna i Hercegovina još nije dobila novac koji je uplatila za 899.360 vakcina protiv COVID-19, od ukupno 1.232.000 doza koje su naručene putem COVAX mehanizma u novembru 2020. godine, a koje nisu isporučene našoj zemlji. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić rekao je u emisiji BHT1 Uživo da nismo dobili cjepiva, ali ni novac, te da će slučaj dobiti sudski epilog.

"Važno je da ne izgubimo koncept u glavi kako je to bilo na početku. Dakle, 2020. je godina, nova je bolest, pandemija, nastupio je tzv. vakcinalni nacionalizam. Zemlje koje su izmislile i napravile cjepivo, kontroliraju i ne prodaju nikome. Svjetski mehanizam, preko Svjetske zdravstvene organizacije, kaže - uplatite i mi ćemo vam dostaviti cjepiva i Federacija BiH to i uradi. Na kraju se dogodilo da smo dobili jako malo cjepiva, a sada kada tražimo da nam vrate novac, oni nam ga ne žele vratiti u cijelosti, određeni dio zadržavaju", rekao je Skočibušić.

Njihovo pojašnjenje za to je, navodi Skočibušić, da su to troškovi koji su nastali uslijed narudžbe cjepiva.

Naglašava kako je ovo ozbiljan problem, zbog kojega je delegacija BiH išla u Ženevu na razgovore.

"Nažalost, uvjeti koji su tada postavljeni fiksno su dosta strogi. Mislim da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku na koji način će se voditi pregovori o povratu, odnosno sudskom razrješenju ovoga spora. Nažalost, to bi moglo potrajati i nisam siguran kakve će to financijske reperkusije imati, ali to nam zapravo govori koliko je važno imati snažan sustav i koliko je važno biti u društvenoj zajednici jak", rekao je Skočibušić.

On pojašnjava kako su procedure 2020. godine izgledale drugačije.

"Prije svega, rečeno je da će Federacija BiH dobiti 800 tisuća doza, a dobili smo 212 tisuća. To se tada nije moglo predvidjeti. Moram reći i da tada nijedan proizvođač Bosni i Hercegovini nije htio prodati cjepivo. To je bila jedna posve druga situacija. A, prilika je bila i određeno jamstvo koje smo imali putem međunarodnih relevantnih institucija - uzmi ili ostavi. U tom trenutku mi smo se nadali da ćemo dobiti cjepiva, nama tada nisu bili novci problem. Sada smo vidjeli da nam nisu dali cjepiva, a novce neće da vrate", rekao je Skočibušić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić u emisiji BHT1 Uživo govorio je i o mentalnom zdravlju, o svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini naredne sedmice, kao i o ostalim temama iz zdravstva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti