Novi kolektivni ugovori

Povećanje plaća ljekarima i drugom zdravstvenom osoblju u ZDK

12.10.2023. 08:31 / Izvor: Akta.ba
ZDK

Ugovori se odnose na povećanje satnice za oko 700 ljekara i 3.300 radnika u zdravstvu.

Kolektivni ugovori za oblast zdravstva, koji za ljekare i zdravstvene radnike predviđaju povećanje satnice sa 2,90 na 3,10 KM, potpisani su u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, saopćila je kantonalna pres-služba.

Ugovori se odnose na povećanje satnice za oko 700 ljekara i 3.300 radnika u zdravstvu, a bit će primjenjivani od 1. 11. 2023. do 30. 4. 2024. godine.

To su Kolektivni ugovor o izmjeni i dopuni kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije te Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Potpisali su ih kantonalna ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić te čelnici zdravstvenih sindikata - predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK Elvis Cikotić i Zaim Begić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona.

Kolektivni ugovori su potpsani u prisustvu premijerke Kantona Amre Mehmedić, direktorice kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Almire Kapidžić Baručija, direktora Kantonalne bolnice Zenica Tarika Zulovića i člana Pregovaračkog tima Vlade ZDK-a Harisa Hrgića.

"Smatram da smo vodili vrlo kvalitetan dijalog i raduje me činjenica da smo zajedničkim naporima uspjeli povećati plaće doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima. Ovim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora pokazali smo da cijenimo njihov rad i njihovu predanost. Nadam se da će ovo biti motivacija za sve zdravstvene radnike da pruže još bolje zdravstvene usluge našim pacijentima", rekla je ministrica Radoš Kosić.

Predstavnici zdravstvenih sindikata izrazili su zadovoljstvo ishodom pregovora i zaključivanjem novih kolektivnih ugovora koji donose poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

"Vjerujem da će potpisivanje kolektivnog ugovora dovesti do poboljšanja uslova života zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i njihovim porodicama. To će svakako popraviti atmosferu među zaposlenim, a siguran sam da će se pozitivno odraziti na radni proces i kvalitet zdravstvene usluge", rekao je Cikotić, predsjednik jednog od sindikata potpisnika.

Kantonalna premijerka je također izrazila zadovoljstvo zbog zaključivanja novih kolektivnih ugovora i rekla da je poboljšanje stanja u sektoru zdravstva jedan od ključnih prioriteta aktuelne vlade, kako u smislu izgradnje infrastrukture i nabavke opreme, tako i unapređenju položaja zdravstvenih radnika.

"Važno je da povećanje plata neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenih ustanova tako da očekujemo da Skupština hitno usvoji rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK kako bi bili stvoreni uslovi za primjenu kolektivnih ugovora od 1. novembra", rekla je premijerka Mehmedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti