ključni element budućnosti

Budućnost je u pametnim gradovima: Razvoj, tehnologija i mogućnosti

13.10.2023. 07:37 / Izvor: Akta.ba
WTA

Asocijacija svjetskih trgovinskih centara (WTCA) aktivno promoviše razvoj pametnih gradova kao ključni element budućnosti.

Asocijacija svjetskih trgovinskih centara (WTCA) aktivno promoviše razvoj pametnih gradova kao ključni element budućnosti. Nedavno regionalno okupljanje članica WTCA na Kipru istaklo je značaj koncepta pametnih gradova i kako manje ekonomije, poput Kipra, mogu da ostvare koristi od članstva u ovoj asocijaciji.

Kipar, koji je i omiljena destinacija domaćih turista, nije samo turističko odredište već i zemlja koja može da ponudi rješenja za energetsku krizu i iskustva u razvoju pametnih gradova. Direktor WTC Kipar i član Odbora direktora WTCA, Mehran Eftekhar, ističe da veličina tržišta nije presudna kada je u pitanju članstvo u WTCA. Brend WTCA je prepoznatljiv i može odgovarati veličini svake ekonomije.

Jedna od tema na sastanku bila je koncept pametnih gradova i njegova implementacija u lokalnim zajednicama. WTCA je potpisala memorandum o razumijevanju sa Industrijskim komitetom UN za promociju i razvoj pametnih gradova, čime se omogućava razmjena ideja između gradova koji žele da postanu pametni gradovi. Koncept pametnih gradova koristi podatke i digitalnu tehnologiju kako bi se donosile bolje odluke i poboljšala kvaliteta života. WTCA je također podržao razvoj pametnih gradova kroz svoju globalnu mrežu, uključujući punktove poput WTC Bin Duong Nju Siti u Vijetnamu, WTC Taipeja i WTC Barselone.

KIPAR

Na sastanku je takođe bilo reči o nekretninama i trendovima u njihovom razvoju. WTC brendirana zgrada može doneti veću kiriju i poboljšati popunjenost, ali korist od brendiranja nekretnina nije ista na svim lokacijama i zavisi od lokalnih uslova.

U svetlu aktuelne energetske krize u Evropi, Kipar ima potencijal da postane stabilno energetsko čvorište za region. Sa trinaest potencijalnih gasnih polja na južnoj obali, koje se trenutno istražuju, očekuje se da će Kipar započeti proizvodnju gasa do 2025. godine. Ova proizvodnja bi mogla pomoći u snabdevanju energijom ostale evropske zemlje.

„Ovaj regionalni sastanak na Kipru je pokazao koliki uticaj WTCA može imati na lokalnom nivou i kako može transformisati gradove u globalna tržišta. Umrežavanje sa kolegama članicama WTCA omogućava proširenje trgovinske razmene i otvaranje vrata alternativnim tržištima, što je posebno važno u vremenima poremećaja u lancima snabdijevanja.Koncept pametnih gradova i razvoj nekretnina su ključne oblasti u budućnosti, a WTCA ostaje angažovana u podršci ovim trendovima i promovisanju njihove implementacije širom sveta“, zaključio je Mehran Eftekhar, direktor WTC Kipar, takođe i član Odbora direktora Asocijacije svjetskih trgovinskih centara (WTCA), i WTCA Komiteta za reviziju i rizik.

MEHRAM

Kao asocijacija koja okuplja svjetske trgovinske centre, WTCA igra ključnu ulogu u povezivanju i podržavanju članica u ostvarivanju ciljeva i ostvarivanju uspjeha u ovim oblastima.

Artashes Tonoyan, generalni direktor WTC Jerevan, aktivno je učestvovao na ovom događaju poznatom kao ERM (European Regional Meeting). Kao vođi prestižne kancelarije koja privlači širok spektar stručnjaka iz oblasti bankarstva, privatnog kapitala i građevinarstva, ovaj skup je pružio mnogostruke koristi.

Tonoyan je izrazio svoje oduševljenje događajem, ističući da je ovaj kiparski ERM pružio izvanrednu priliku za umrežavanje. Na ovom skupu imao je priliku da razmijeni vrijedne savjete sa kolegama o strategijama uspostavljanja i efikasnog vođenja trgovinskih usluga. Takođe, izrazio je divljenje prema pametnom parku/centru za primenjene nauke u Nikoziji, što ga je dodatno inspirisalo tokom događaja.

Svojim učešćem na ERM-u, Tonoyan je doprinio širenju svog znanja i mreže profesionalnih kontakata, čime je unaprjedio svoju ulogu kao lidera u oblasti trgovinskih usluga u WTC Jerevanu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti