STRATEŠKO PARTNERSTVO

Prevazilaženje granica: Snaga saradnje u globalnoj WTCA mreži

01.12.2023. 10:36 / Izvor: PR
STO

Asocijacija svetskih trgovinskih centara® (WTCA®) nedavno je pokrenula saradnju koja će unaprediti poslovnu perspektivu njenih članica.

 

Asocijacija svetskih trgovinskih centara® (WTCA®) nedavno je pokrenula saradnju koja će unaprijediti poslovnu perspektivu njenih članica. Partnerstvo WTCA sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (STO) predstavlja značajan korak u okviru dosledne posvećenosti podsticanju međunarodne trgovine. Cilj ove saradnje je da ostvari značajan napredak u zajedničkim ciljevima promovisanja globalne trgovine, uz podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) i jačanje trgovinskih mreža. 

Kao globalna organizacija koja vodi računa o trgovinskim regulativama i posreduje u pregovorima o međunarodnoj trgovini, STO donosi obilne resurse i stručnost, što obezbjeđuje značajne prednosti za članice WTCA i njihove poslovne članove. "Udruživanjem napora možemo da ostvarimo snažnu sinergiju za dalje jačanje sopstvene mreže", istakao je Robin van Pujenbrok, izvršni direktor WTCA za razvoj poslovanja, izražavajući zahvalnost ambasadoru Vilsonu, predsjedniku Radne grupe STO za mikro, mala i srednja preduzeća, na podršci tokom nedavnog susreta u sjedištu STO. 

STO je u okviru ove saradnje stavila na raspolaganje dva dragocjena resursa: Trade4MSMEs.org i Igru o trgovini. Prvi je dinamična platforma posvećena podršci mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) u njihovim globalnim trgovinskim poduhvatima. STO je pozvala članice WTCA da procjene efikasnost ove platforme i sarađuju na proširivanju sadržaja na stranicama o pojedinačnim zemljama na Trade4MSMEs.org. Drugi je Igra o trgovini, zanimljiv i edukativni alat koji je osmišljen da unaprijedi znanje o trgovini i vještine donošenja odluka, podstičući korisnike da prenesu svoje utiske popunjavajući dati formular. 

 

 

Ovo partnerstvo je u skladu sa strateškim planovima WTCA da obnovi i proširi svoju globalnu bazu članova na 500 u narednoj deceniji kroz inicijativu "Put ka 500“. Cilj WTCA je da putem svoje globalne mreže istakne vrijednosti koje članstvo donosi, privuče zainteresovane i pojača prisustvo širom svijeta kako bi utrla put ka dinamičnoj budućnosti. 

STO ima ukupno 164 zemalja članica koje ostvaruju oko 96,4% svetske trgovine i 96,7% globalnog BDP-a. Srbija ima status zemlje posmatrača od 2004, a Bosna i Hercegovina od 1999. godine. Obje zemlje trenutno vode pregovore o pristupanju STO. 

Zemlje koje nisu uključene u ovu međuvladinu platformu mogu da imaju prednosti od osnivanja Svjetskog trgovinskog centra na svojoj teritoriji koji će, kao punopravna članica WTCA, moći da iskoriste benefite najnovijeg partnerstva između WTCA i STO.

"Ova saradnja sa STO je inspirativna, posebno za MSP koji su nam pridruženi i za naše poslovne partnere i radujemo se ponovnom okupljanju naše globalne mreže na predstojećem godišnjem skupu u Bangaloru, na kom ćemo istražiti brojne poslovne mogućnosti koje Indija nudi", zaključio je Robin van Pujenbrok, izrazivši zadovoljstvo povodom potencijala saradnje sa STO. 

Očekuje se da na narednom 2024 Globalnom poslovnom forumu (GBF) budu predstavljeni primjeri snage WTCA mreže. Uz podršku Privredne komore Bangalora, koja predstavlja značajan dio kapitalnih ulaganja i radne snage u saveznoj državi Karnataki, ovaj skup će se baviti poslovnim mogućnostima u različitim industrijskim sektorima kao što su vazduhoplovstvo i astronautika, poljoprivreda i prerada hrane, auto-industrija, biotehnologija, obrazovanje, teške mašine, IT, ITES i elektronika, proizvodnja, nekretnine i građevinarstvo, tekstil i odeća, putovanja i turizam i tehnološki startapovi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti