Lakić sa direktorima EPBiH i RMU Kreka

Povećana proizvodnja u RMU Kreka, plata isplaćena 10. u mjesecu

13.10.2023. 14:35 / Izvor: Akta.ba
rmu

Stanje koje je nova uprava zatekla u rudniku „Kreka“ bilo je katastrofalno.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo Sanel Buljubašić, sa saradnicima, održali su drugi u nizu sastanaka s rukovodstvom RMU „Kreka“ d.o.o. Tuzla na čelu sa v.d. direktora Rudnika Elnurom Dizdarevićem.

Stanje koje je nova uprava zatekla u rudniku „Kreka“ bilo je katastrofalno, posebno u vezi  proizvodnih količina uglja za potrebe Elektroprivrede BiH, te ostali problemi o kojima će se intenzivno razgovarati u narednom periodu, pri čemu se prije svega misli o nastavaku restrukturiranja rudnika s ciljem povećanja produktivnosti svakog radnika.

Rad nove uprave na čelu s direktorom Dizdarevićem nakon desetak dana već daje određene pozitivne pomake i očekivanja su da se do kraja mjeseca stabilizuje proizvodnja uglja u rudniku  uz tendenciju postepenog rasta s ciljem dostizanja optimalne proizvodnje za pozitivno poslovanje rudnika. Tokom prošlog mjeseca proizvedena je 101 hiljada tona uglja, a do kraja oktobra se ka Elektroprivredi BiH očekuje isporuka u količini 120 hiljada tona uglja. U utorak, 10. oktobra, isplaćena je i plaća za septembar bez kašnjenja, što dosad nije bio slučaj i što pokazuje pozitivan trend stabilizacije rudnika u finansijskom poslovanju.

Direktor Dizdarević se tokom razgovora zahvalio na dobroj saradnji i koordinaciji s Ministarstvom i Elektroprivredom BiH naglašavajući da je  pozitivno iznenađen stepenom interesovanja za rješavanje problema rudnika „Kreka“, te ukazao da je posvećen oporavku rudnika.

"U sveobuhvatnu podršku Elektroprivrede BiH rudniku „Kreka“ ne treba sumnjati, posebno kada vidimo napore koje nova uprava, u saradnji s rukovodstvom sindikata  ulaže da se „Kreka“ vrati na put prosperiteta", istakao je direktor Buljubašić dodavši da povećanje proizvodnje za Elektroprivredu BiH znači energetsku stabilnost, a „Kreki“ finansijsku.

Buljubašić je rekao da je 120 hiljada tona očekivana isporuka do kraja mjeseca jako velik pomak od onoga što su zatekli.

"Ako to uspijemo i povećati onda možemo reći da se „Kreka“ vraća u planske aktivnosti", dodao je Buljubašić.

U „Kreki“ se, kako je rekao ministar Lakić, stvari polako dovode u red u veoma kratkom roku i na tome čestitaju direktoru Dizdareviću i rukovodstvu Elektroprivrede BiH.

"Nastavljamo pružati podršku oporavku rudnika, posebno kada prepoznamo radan i pošten pristup za oporavak. Preko kratkoročnih dolazimo do dugoročnih rješenja problema ovog rudnika, a svakodnevna koordinacija i uspješna komunikacija uključenih u dobar rad, od uprava Kreke, Elektroprivrede, rukovodstva sindikata i Ministarstva i Vlade Federacije BiH, pokazatelj su šta je potrebno da se posao završi", poručio je Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti