OKUPIO VIŠE OD 400 LIDERA

Sarajevo Marketing Summit 2023: Zajedno kreiramo novu deceniju marketinga

14.10.2023. 08:02 / Izvor: Akta.ba
marketing

Sarajevo Marketing Summit je poseban događaj, jer svake godine okupi više od 400 lidera marketinške industrije.

Sarajevo Marketing Summit je poseban događaj, jer svake godine okupi više od 400 lidera marketinške industrije kako bi razgovarali o najnovijim trendovima, izazovima i prilikama u svijetu marketinga.

Marketing Mastery - bila je centralna tema konferencije kojom je naglašen kontinuirani rast i evolucija u marketingu, gdje su se mogla čuti iskustva, kao i strategije koje su oblikovale marketing tokom proteklih deset godina, ali se govorilo i o brzim promjenama, nepredvidivoj budućnosti i o svemu onome što očekuje ovu industriju u narednih deset godina.

Marketinška zajednica je kao inspiraciju za početak dvodnevne konferencije o marketingu i marketinškim strategijama izabrala Nermina Muzura, lidera Općine Ilidža, koji svojim rezultatima inspiriše i pokreće poslovno okruženje.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, uslijedio je programski dio koji je kako i dolikuje desetoj obljetnici, okupio govornike iz Velike Britanije, Holandije, Bugarske, Poljske, ali i zemalja regiona i Bosne i Hercegovine.

Prvi dan Summita zvanično je nazvan eCommerce Day, i kao takav posvećen je unapređenju i razumijevanju najnovijih trendova i praksi u svijetu online tržišta. eCommerce asocijacija u BiH, kao partner konferencije, sa pažnjom je oblikovala sadržaj i format ovog dana kako bi istakla važnost e-trgovine, najbrže rastućeg poslovnog segmenta u svijetu. Kroz različite panele, diskusije i prezentacije, učesnici su dobili priliku da istraže ključne strategije, inovacije i izazove koji oblikuju savremeni eCommerce pejzaž.

"Zadovoljstvo je danas biti ovdje, jer su prezentacije izuzetne, posjećenost jako dobra, a publika zainteresovana za sadržaj o kojem se govori. Moje izlaganje bilo je o plaćanju u trgovinama na POS terminalima, a posebno mi je drago što sam primijetio da su učesnici konferencije  zainteresovani za poboljšanje procesa plaćanja i uvođenja marketinga u cijelu priču. Moram istaći važnost jedne ovakve konferencije, jer ljudi moraju čuti šta se sve može napraviti i na koji način", kazao je Ivan Rebrović, Business Development Manager u kompaniji Monri Payments.

MARKETING

Konferencije poput ove bitne su  za industriju marketinga, ali i ekonomiju u cijelosti, jer je ovo odlična prilika za rast i razvoj poslovanja.

"Deseti Sarajevo Marketing Summit dokazao je svoju važnost i relevanciju u svijetu marketinga. Bilo je inspirirajuće vidjeti kako stručnjaci iz različitih oblasti sarađuju i razmjenjuju ideje. Očekujemo da će ova konferencija nastaviti oblikovati budućnost marketinške industrije", rekla je Samira Muratović, generalna direktorica marketinške agencije Altermedia, i organizatorica događaja.

"Kao prošlogodišnja dobitnica priznanja Marketing Superstar, na 10. Sarajevo Marketing Summitu imam priliku prezentovati temu Marketing inovacije  u pivarskoj industriji. Marketing je izuzetna podrška prodaji i prilika da se poboljšaju rezultati, ostvare ciljevi, ali samim tim da se bilježi rast u svim segmentima što  i jeste cilj u konačnici. Zato smo danas ovdje da govorimo o inovacijama, ne samo u pivarskoj industriji nego i generalno", navela Andrijana Korda Gick, Sales Development i Marketing Manager u kompaniji Carlsberg BH.

MARKETING

Priliku da ispričaju svoje priču o uspjehu na narednom Sarajevo Marketing Summitu, dobit će lideri marketing odjela koji su zajedno sa svojim timovima imali izvanredne rezultate kampanja, bili inovativni, inspirativni, stručni, ali i pokazali izuzetnu strast u poslu koji obavljaju, te nisu zaboravili društvenu odgovornost i provođenje održivih praksi. Tako je prema izboru marketinške javnosti ovo strukovno priznanje dodijeljeno Anesi Boja, koja obavlja funkciju Manager Marketing & Digital u kompaniji Philip Morris International, Srđanu Dabiću, Brand Building Manageru u kompaniji Atlantic Grand i Harisu Arnautoviću, direktoru marketinga trgovačkih lanaca Konzum i Mercator.

Uspješna saradnja marketing agencije Via Media i kompanije Bingo na projektu “U Bingu sam 24/7 sa Enisom Bešlagićem” , ove godine rezultirala je priznanjem  Kampanja vrijedna pažnje, a shodno postignutim rezultatima, velikom broju pregleda, ali i regionalnom dosegu. Od ove godine uvedena je i nova kategorija za nagrađivanje, riječ je o Brend inovaciji. Za 2023. godinu, u ovoj kategoriji, priznanje je dodijeljeno brendu Cedevita za proizvod Cedevita vitaminska voda.

Posebnu pažnju izazvale su prezentacije naših domaćih marketing stručnjaka.

Dr. sc. Ilarija Bašić je govorila o temi  Employer branding kao novi marketinški imperativ, jer samo 17% kompanija u svijetu uspješno implementira employer branding, te da je vrijeme da i kompanije na našem tržištu počnu da rade u ovom segmentu, kako bi zadržali radnu snagu, smanjili fluktuaciju ljudi, popravili svoju reputaciju, jer nove generacija prate drugačije trendove kada je izbor poslodavca u pitanju.

Mirsada Kadribašić, Senior Brand Building Manager u Atlantic Grupi, prezentirala je Kampanju za Domaći Hljeb, koju je Argeta radila u saradnji sa Mercatorom i Konzumom.  Kreirana je priča o uspješnom partnerstvu za promociju lokalne ekonomije, kojom se čuva kulturna baština i naglašava uloga kompanija u osiguravanju očuvanja lokalnih prirodnih resursa za buduće generacije.

Panel sa kreativnim direktorima Bojanom Hadžihalilovićem iz Fabrike, Vladimirom Mitrovićem iz Ovation BBDO i Juricom Ćorlukom iz agencija Señor su prepunu salu hotela Hills oduševili analizom teme Kreativna evolucija: Razvoj inovativnog razmišljanja.

Berina Tanović iz kompanije Rakuten Viber, imala je izvrsno predavanje o pravilnom korištenju aplikacije i nastojanju Vibera da se pozicionira kao super aplikacija pomoću koje će se moći komunicirati, plaćati, prenositi novac…

Konferenciju su i ove godine kao i prethodnih podržali brojni partneri i prijatelji projekta, te zajedno sa učesnicima, govornicima i organizatorima ovaj događaj učinili uspješnim i prepoznatljivim kako u BiH tako i šire.

Ekskluzivni payment partner: Monri Payemnts

Oficijelna banka Summita:  NLB Banka

Partneri projekta: eCommerce asocijacija u BiH, GIZ i Općina Ilidža

Zlatni sponzori: Mliječna industrija 99, Somersby, Nutrino Lab, Blanc 1664

Prijatelji projekta: Najlepše želje, Dr.Oetker, Čokolino Dark, Jeruzalem Ormož, la Bomba, Grand Kafa, Meggle, Argeta, Masterbox, Bariba, BH Telecom, Aeno, Vitinka, Nostro, Lasta

 Medijski sponzori: RSG radio, InStore magazine, Ladies In, Dnevni list, Urban magazin, Business magazin, Vist B&H, Furaj.ba, Faktor, Bonjour.ba, Pink BH, Face TV, Muškarac.ba, O - više od klika, Oslobođenje, Manager.ba, Poduzetnica, Savjetnici, Dobar dan, Zdravi portal, Nova BH, Hayat, O kanal, Max media, Connect media, Nova oprema, Total media, Led media, RTV USK, Dnevni avaz, Oglasnik, Posao.hr, Una, Boljiposao.com, Gracija, Metromedia, MojPosa.ba, Akta, Nezavisne novine, Banjaluka.com, Capital.ba, Financa.ba, MediaMarketing, Place2go, Profitiraj.ba, Vijesti.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti