NOVE PRILIKE ZA OBUKU

Raskorak ponude i potražnje: Borba protiv nezaposlenosti kroz prekvalifikacije

16.10.2023. 08:55 / Izvor: Federalna.ba
radnici

Neuravnoteženost ponude i potražnje na tržištu rada u Federaciji. Poslodavci u potrazi za adekvatnom radnom snagom, a više od 270.000 građana nezaposleno.

Neuravnoteženost ponude i potražnje na tržištu rada u Federaciji. Poslodavci u potrazi za adekvatnom radnom snagom, a više od 270.000 građana nezaposleno. To je  uzrokovao loš sistem na koji su djelovali, kako obrazovni tako i svi ostali sistemi, poput zakonodavnog. Posljedice ovakvog stanja osjete svi, no u posljednjih nekoliko godina, evidentan je pomak. Primjer dobre prakse je i Zeničko-dobojski kanton, koji prednjači dugogodišnjim aktivnim mjerama obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja odraslih.

Zeničko-dobojski kanton već godinama aktivno djeluje na smanjenje broja evidentiranih na biroima Službe za zapošljavanje širom kantona. U ovom kantonu trenutno je najviše nezaposlenih kvalifikovanih, visoko kvalifikovanih osoba, nakon čega slijede SSS i VSS, a ukupan broj krajem augusta iznosio je 50.500 ljudi, čime se ovaj kanton našao na trećem mjestu po broju nezaposlenih - iza Tuzlanskog i Sarajevskog.

No, potrebe poslodavaca za deficitarnom radnom snagom su svakodnevne, zbog čega je Privredna komora ZDK-a, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za socijalni rad i izbjeglice, i ove godine pokrenula Program sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada ZDK-a.

Od 2018. godine po istom modelu obučeno je i zaoposleno 150 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje ZDK-a. Ove godine novu priliku za obuku i zaposlenje dobilo je 35 nezaposlenih osoba i to najviše u privatnom sektoru.

Iako se programom sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tražišta rada akcenat stavlja na nezaposlene, priliku u stjecanju osposobljene radne snage prepoznale su i kompanije. Firma iz Zenice već je ranije programom obučila i zadržala dva operatera CNC mašina, a ove godine u planu imaju i proširenje kadra.

"Dali smo mogućnost da ponovno uposlimo dvije osobe koje su prošle praktičnu obuku u našoj kompaniji i teorijsku obuku u školama, i što je vrlo bitno. Dva čovjeka koja do sada nisu imala iskustvo kao CNC operateri su sada dobila priliku da se educiraju i namjeravamo da ih zaposlimo", govori Dino Omerspahić, direktor firme Termika Zenica.

Ovogodišnjim programom priliku za stručno ospoboljavanje i zaposlenje dobit će 35 osoba, bez obzira na dužinu njihovog boravka na evidencijama biroa rada. Budući da se na ovaj način aktivno djeluje kako na potrebe nezaposlenih tako i tržišta rada, obuka se radi za deficitarna zanimanja. Iako je poziv otvoren za sve, jasan pokazatelj trenutnih potreba tražišta je i odziv.

"Do sada je završena teorijska obuka, budući da smo u proteklom periodu uspjeli izgraditi standarde kvaliteta obuke za četiri zanimanja: zavarivač, CNC operater, obrađivac plastike i šivač, da sve dignemo na zavidan nivo, gdje će pored praktičnog kandidati dobiti i teorijska znanja", ističe Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zenica.

"Aktivniji su privatni psolodavci, pogotovo su aktivne prijave kod poslodavaca kod kojih se vrši obuka i nastava se zapošljavanje, što je pozitivan trend jer je dobro i za poslodavca koji će obukama i prekvalifikacijama obučiti nezaposlenu osobu za vještine koje su im potebne", naglašava Snježana Dedić, rukovodilac Jedinice za upravljanje projektima Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Koliko je važno premostiti postojeće stanje u neusklađenosti potreba tržišta i evidencija nezaposlenih prepoznala je i Vlada ZDK-a. Strateškim opredjeljenjem za usklađivanje stanja projekat je postao samoodrživ sredstvima Vlade i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

"Ciljna skupina su nezaposlene osobe evidentirane kod Službe za zapošljavanje i konačni cilj je da izdvajanjem sredstava dovedemo osobe koje su bile na evidenciji budu odjavljene sa službe, odosno, da budu konačno zaposlene", navodi Vildana Kondić, pomoćnica ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

Iako su ovakvi programi prilika za unapređenje privrede, brojno stanje na evidencijama nezaposlenih ukazuje na činjenicu da, iako za pohvalu, pojedinačni programi nisu rješenje za konačan pomak u sistemu. Od zakonodavnih promjena do sistemskih promjena u obrazovanju još uvijek nema ništa, iako svakodnevno slušamo o odlasku radno sposobnih, a broj od 276.000 evidentiranih nezaposlenih samo na nivou Federacije odavno ukazuje na to da je potreba za obukama i prekvalifikacijama radno sposobnog stanovništva više nego neophnodna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti