RADNI SASTANAK

Ilegalna sječa: Zastrašuju čuvare i koriste oružje, a ilegalno se usječe oko 1.000 m³ šume

16.10.2023. 13:42 / Izvor: Akta.ba
nelegalna sječa

Radni sastanak na temu "Sprječavanje ilegalnih sječa na ŠGP Kupreško" održan je u Livnu

Radni sastanak na temu "Sprječavanje ilegalnih sječa na ŠGP Kupreško" održan je u Livnu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ).

Sastanak je otvorio županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić iznijevši osnovne informacije o temi sastanka, a predstavnici ŠGD "Hercegbosanske šume" Kupres i Uprave za šumarstvo HBŽ-a su održali detaljnu prezentaciju, priopćeno je u ponedjeljak od Vlade HBŽ-a.

Prezentacija je sadržavala pregledne karte lokaliteta koji su najviše pogođeni ilegalnim sječama, a to su područja na teritoriju općine Kupres koja graniče s općinama Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje.

"Opravdana je sumnja da se radi o organiziranom kriminalu gdje počinitelji sa prostora Srednjobosanske županije vrše ilegalne sječe na teritoriju Hercegbosanske županije. Zbog specifičnosti lokaliteta na kojem se događaju ilegalne sječe jako je teško vršiti čuvanje šume kao i pravovremeno djelovanje kako bi se iste spriječile. Naime, predmetnom lokalitetu nije moguće pristupiti pristupnim cestama iz općine Kupres tijekom cijele godine zbog snijega tj. u zimskom periodu jedino je moguće pristupiti predmetnoj lokaciji iz općine Bugojno kad se uglavnom događaju ilegalne sječe", navodi se.

Pored navedenog, dodatni problem je što je predmetni lokalitet većinom minsko sumnjiva površina. Prezentirane su i fotografije izvršitelja ilegalnih sječa (lovačke kamere) gdje se može jasno vidjeti da su isti naoružani. Kako kažu, svi pokušaji da se ilegalne sječe spriječe ili umanje (zatrpavanje i prekopavanje putova, postavljanje rampi, postavljanje kamera i sl.) su do sada bili neuspješni.

"Na predmetnom lokalitetu mobilnog signala gotovo da nema tako da postavljanje kamera koje šalju slike u realnom vremenu nije moguće. Izvršitelji ilegalnih sječa postavljaju dodatne prepreke kako bi se onemogućio pristup predmetnim lokacijama na način da obore stabla preko puta, uništavanjem postavljenih rampi i postavljanjem raznih oštrih predmeta na puteve što za posljedicu ima na više desetaka probušenih guma na vozilima ŠGD 'Hercegbosanske šume' i Uprave za šumarstvo HBŽ-a", poručili su.

Također, zabilježeni su i nadležnim institucijama prijavljeni slučajevi korištenja vatrenog oružja od strane izvršitelja ilegalnih sječa u svrhu zastrašivanja djelatnika ŠGD "Hercegbosanske šume" i Uprave za šumarstvo Hercegbosanske županije.

Istaknuli su kako postoje opravdane sumnje da sva ilegalno usječena drvna masa završava na lokalnim pilanama koje se nalaze u selima Ivica, Planinica i Skrte te su procjene su da se godišnje ilegalno usječe oko 1.000 m³ najvrjednijih drvnih sortimenata pretežno jele i smreke koji po vrijede oko 150.000 KM, a propilavanjem navedenih drvnih sortimenata vrijednost se uvećava još za četiri do pet puta.

Na kraju sastanka je donesen zaključak da je potrebno ostvariti međužupanijsku suradnju između SBŽ-a i HBŽ-a na svim razinama relevantnim za ovaj problem, do izvršenja navedene međužupanijske suradnje, pojačati kontrole na terenu, koliko je to moguće, svih institucija HBŽ-a u okviru njihove nadležnosti, te da se uputi prijedlog Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da bude inicijator drugog sastanka na ovu temu, uz pozivanje istih institucija iz Srednjobosanske županije i Hercegbosanske županije relevantnih za ovu problematiku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti