razmjena znanja i iskustava

CBCC 2023: Zemlje Zapadnog Balkana skriveni dragulj za digitalne nomade

17.10.2023. 11:03 / Izvor: Akta.ba
nomadi

Program konferencije je obuhvatio predstavljanje stila života digitalnih nomada.

Umrežavanje, razmjena iskustava, razgovor o važnim temama i odlična zabava obilježili su početak tjedna u Nikšiću i Crnoj Gori gdje je organizirano treće izdanje Cross Border Coworking Conference. Konferencija, koju su organizirali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park uz suorganizaciju Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, okupila je više od 150 ljudi iz cijelog svijeta, uključujući digitalne nomade, turističke operatere, coworking menadžere i donositelje odluka, koji su tri dana sudjelovali u bogatom programu.

Sve je započelo u ponedjeljak, 9.10.2023. godine u večernjim satima kada se u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis održao speed networking tijekom kojeg su se sudionici imali priliku bolje upoznati i jedni o drugima saznati informacije o profesionalnom životu, ali i zanimljivostima vezanim uz stil života digitalnih nomada. Uz zakusku nakon speed networking-a sudionici su se opustili i zabavili stvarajući temelj za produktivan nastavak rada tijekom konferencije.

nomadi

Bogat program ispunjen razmjenom znanja i iskustava

Tijekom gotovo osam sati programa u utorak, 10.10.2023. godine sudionici su imali priliku poslušati prezentacije, panel diskusije i radionice koje su pripremili regionalni i svjetski stručnjaci. Nakon pozdravnih govora, konferencija je otvorena prezentacijama Crne Gore i Bosne i Hercegovine tijekom kojih su istaknute prirodne ljepote ovih država, ali i različite ponude dostupne digitalnim nomadima. Istaknuto je kako se napredak u privlačenju nomada jasno očituje u ponudama država, ali i da su ključni stakeholderi, poglavito turistički operateri, upoznati s važnošću prilagođavanja ponude potrebama ove ciljne skupine.

Program konferencije je obuhvatio predstavljanje stila života digitalnih nomada, ali i razgovor kroz panel diskusiju o iskustvima lokalnih poduzeća s radom na daljinu. Mogućnost rada na daljinu identificirana je kao važan benefit suvremenih radnih mjesta, ali je istaknuta potreba prilagođavanja stilova upravljanja ovom trendu s posebnim naglaskom na brigu o zaposlenima u ovim uvjetima. Konferenciju su ove godine obogatila i predstavljanja iskustava digitalnih nomada, koji su prethodno boravili u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kroz video poruke tijekom kojih su obje zemlje definirane kao skriveni dragulji koji ovoj ciljnoj skupini mogu štošta ponuditi.

nomadi

Konferencija je obuhvatila i radionice tijekom kojih se razgovaralo o suvremenim izazovima s kojima se susreću ne samo digitalni nomadi, nego i drugi pojedinci u svakodnevnom profesionalnom životu. Tijekom radionice upravljanja vremenom istaknuto je da ključni faktor uspješnosti leži u fokusu i pažnji usmjerenima na cilj uz savjete kako poboljšati fokus i, samim tim, produktivnost. Radionica o burnout-u naglasak je stavila na izostanak pozitivne rutine kao jednog od najvažnijih uzorak sagorijevanja te sudionicima ponudila korake koji se mogu poduzeti za prevazilaženje ovog problema. Tijekom programa, 12 coworking prostora iz regije predstavilo je svoju uslugu pozivajući sve prisutne da ih posjete i postanu njihovi korisnici. Na konferenciji razgovaralo se i o savjetima za digitalne nomade za upoznavanje lokalne zajednice ističući izlazak i zone komfora kao neophodan faktor uključivanja u različite aktivnosti poput društvenih događaja, volontiranja i slično. Na radionici o osobnom branding-u predstavljeno je pet pravila uspješnog branding-a s naglaskom na kredibilitet, autentičnost, umrežavanje i dosljednost kao karakteristike potrebne za rad na svom imidžu. Konferencija je završila predstavljenjem primjera dobrih praksi iz Europe, ove godine coliving prostora Coconat iz Njemačke.

Networking kao ključni benefit

Već treću godinu zaredom, konferencija se pokazala platformom za predstavljanje regije digitalnim nomadima, ali i umrežavanje i ostvarivanje kontakata. Ove godine novina je bilo krstarenje veličanstvenom Bokom Kotorskom u srijedu, 11.10.2023. godine, koje je poslužilo za dodatno upoznavanje i razmjenu iskustava. Posebna vrijednost leži u pozitivnim dojmovima svih sudionika koji su i ove godine složni u jednom – zemlje Zapadnog Balkana uistinu jesu skriveni dragulj za digitalne nomade i pred njima stoji svijetla budućnost tijekom koje će ponuda za ovu ciljnu skupinu unaprjeđivati kako bi se zadovoljile njihove potrebe i iskoristili svi benefiti.

nomadi

Ovogodišnje izdanje je sufinancirano sredstvima Europske unije i Vlade Njemačke kroz projekt Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery. Ovaj projekt implementira GIZ BiH s ciljem smanjenja ekonomskih posljedica uzrokovanih COVID-19 pandemijom. Ovaj projekt, između ostalog, doprinosi jačanju kapaciteta turističkih operatera, razvoju održivog turizma i brendiranju Bosne i Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti