Savez penzionera USK

Isporuka ogrijeva će trajati do sredine novembra

17.10.2023. 13:56 / Izvor: Fena
šume

Iz Saveza udruženja penzionera USK-a ističu kako su očekivali da drva budu isporučena do kraja ovog mjeseca svim penzionerima.

Savez udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona i ŠPD Unsko-sanske šume održali su sastanak na kojem su razgovarali o dinamici isporuke ogrijevnog drveta za ovu kategoriju društva u tekućoj godini, kao i sortimentima drveta koje ŠDP USK-a šume mogu ponuditi za iduću godinu. 

Iz Saveza udruženja penzionera USK-a ističu kako su očekivali da drva budu isporučena do kraja ovog mjeseca svim penzionerima, ali da to ipak neće biti moguće realizovati iz objektivnih razloga nedostatka radne snage i činjenice da ŠPD USK-a šume, pored penzionera, snabdijevaju sindikate i škole na području kantona.

"Dio ogrijevnog drveta za penzionere neće biti isporučen do kraja oktobra i najvjerovatnije će se duboko ući u novembar kako bi se isporuka do kraja uspjela realizirati. Ovom činjenicom su najviše pogođeni penzioneri u Bihaću i Cazinu, dok su u gradovima Sanski Most, Bosanski Petrovac i Velika Kladuša drva u potpunosti isporučena penzionerima s tog područja. Ostaje i jedan manji dio isporuke u Ključu, Bužimu i Bosanskoj Krupi ali će to biti završeno ovih dana", kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a Mirsad Terzić.

Druga tema razgovora na sastanku predstavnika šumara i penzionera bila je problematika oko isporuke ogrijevnog drveta za iduću godinu. Kako je istaknuto, postoje određeni problemi koji se javljaju također zbog nedostatka radne snage i samarica kojima se izvlači drvo iz šume, a kojih je sve manje.

"Direktor ŠPD USK-a šume nam je ponudio da će penzionerima biti ponuđeno da upisuju drvo u kladama i da neće drvo više biti u dužini od dva metra jer više neće biti metrica. Tako da se penzioneri već sada mogu odlučiti za koju vrstu drveta će se opredjeliti kada upis ogrijeva počne. Pokušat ćemo dogovoriti s privatnim snabdjevačima upis cijepanog drveta ali još nismo sigurni da ćemo uspjeti dogovoriti jer su cijene suviše visoke", ističe Terzić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti