"Za kćerke i zetove ima posla"

Bivši sarajevski gigant je uništen, radnicima se duguju desetine miliona

18.10.2023. 10:12 / Izvor: Oslobođenje
hidrogadnja

Ono što se dešava u Hidrogradnji ravno je katastrofi.

"Prodaja Hidrogradnje, koja je bila raspisana, odmah će biti poništena zato što je nezakonita, jer je prije osam mjeseci kupac trebao da položi kupoprodajnu cijenu, a on to nije uradio. Stečajni upravnik će na osnovu Zakona o otpisu kamata, koji je stupio na snagu, odmah sazvati Odbor povjerilaca, napraviti novi plan i raspisati novi konkurs za prodaju imovine Hidrogradnje".

POLITIČKI STEČAJ

Zaključak je ovo, kako za Oslobođenje kaže Miralem Terzo, predstavnik radnika Hidrogradnje, sastanka sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, stečajnim upravnikom ovog društva Zijadom Fazlagićem i direktorom Porezne uprave Federacije BiH Šerifom Isovićem.

Terzo ističe da su radnici na sastanku predstavili dokaze i dokumentaciju o sistemskoj pljački Hidrogradnje koja se provodi i koja je sad doživjela vrhunac. Naime, firma je u stečaju od 2016.

"Ono što se dešava u Hidrogradnji ravno je katastrofi. Firma je više od 70 miliona maraka prihoda ostvarila u stečaju, od čega radnici nisu dobili ni fening. Ovo je dokaz da u Hidrogradnji nije bio funkcionalni stečaj nego politički, da se firma izgura sa građevinskog tržišta ne bi li ovladale građevinske kompanije političkih oligarhija na koridoru 5c, a baš je Hidrogradnja bila ta koja je radila prvu dionicu, postavila kamen temeljac na dionici Jošanica - Podlugovi", tvrdi on i podvlači da su radnici izmanipulisani od stečajnog upravnika, što su i rekli na sastanku.

"Nije ispunio nijedno obećanje niti ono što je po zakonu određeno. Otpušteni radnici potražuju 29,5 miliona maraka neisplaćenih plata i 72,5 miliona neuplaćenih doprinosa. To prevazilazi skoro duplu vrijednost stečajne mase. U svemu tome radnici su suočeni sa ogromnim kriminalom u preduzeću. Stečajni upravnik je uposlio svoje kćerke i zetove koji su glavni dileri betona, betonske galanterije i uzimaju i plate i procenat od prodatih proizvoda. Sve smo to uz dokaze predstavili resornom ministru. Znamo i to da je Zijad Fazlagić 2019. godine dobio grant od ovog ministarstva za penzionisanje 117 ljudi, međutim, nakon toga je prekrižio 36 radnika da bi umjesto njih ubacio neke svoje ljude i napravio štetu Ministarstvu od 754 hiljade maraka. I to smo prijavili ministru", tvrdi Terzo.

Ipak, vjeruje da će ministar, koji je, kako kaže Terzo, bio iznenađen svim ovim dešavanjima, poduzeti zakonom propisane korake.

"Dali smo rok do kraja ovog mjeseca. Ako do tada ne bude ništa, slijede protesti, a mi ćemo u skladu sa Zakonom o stečaju podnijeti zahtjev Ministarstvu pravde da izbriše sa liste Zijada Fazlagića kao stečajnog upravnika, jer on po zakonu to ne može da bude. Ministarstvo mora revidirati listu stečajnih upravnika. Inače, samo sposobni će moći onesposobiti stečajnu mafiju", mišljenja je Terzo.

RJEŠAVANJE PROBLEMA

Iz resornog ministarstva nisu bili toliko detaljni o razgovoru. Samo su kratko kazali da su teme sastanka bile penzionisanje bivših radnika, dug spram Porezne uprave, otpis kamate, prodaja Hidrogradnje i iznalaženje rješenja za rješavanje nagomilanih problema u ovom preduzeću.

Prema riječima ministra Lakića, bivši radnici Hidrogradnje neće biti prepušteni sami sebi i zajednički će se raditi na rješenju koje će rezultirati pravednim odnosom prema svim uključenim stranama.

"Želimo da ove ljude vidimo u penziji koju su svojim radom zaslužili", istakao je Lakić, dodavši da je predložena prodaja preduzeća, što će biti predmetom daljnjih razgovora.

A zanimljivo je i to da je stečajni upravnik, koji je također prisustvovao sastanku, tvrdio da nijedna optužba protiv njega nije tačna iako to ničim nije potkrijepio. Na sastanku jedino nije bio Hakija Zaimović, stečajni sudija, kojeg radnici Hidrogradnje također prozivaju za nezakonite radnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti