Ademir Osmanović, CEO Raiffeisen INVEST-a: Uspješno smo prevazišli sve izazove

19.10.2023. 08:07 / Izvor: Akta.ba
ademir osmanović

Raiffeisen INVEST je osnovan 2011. godine kao društvo za upravljanje investicionim fondovima.

Za početak možete li se kratko osvrnuti na istorijat Raiffeisen INVEST-a te fondova kojim upravljate? 

Raiffeisen INVEST je osnovan 2011. godine kao društvo za upravljanje investicionim fondovima, a  kako bi se proširila paleta proizvoda dostupna klijentima Raiffeisen grupacije u BIH. Prvi investicioni fond pod upravljanjem društva bio je Raiffeisen CASH koji je osnovan kako bi se klijenti na našem tržištu jednostavno upoznali sa otvorenim investicijskim fondovima. Ovo je važno istaći budući da je Raiffeisen pionir uspješnog osnivanja otvorenih investicijskih fondova u FBiH te je bilo važno klijentima pružiti proizvod koji će vratiti povjerenje u lokalno tržiste kapitala. Ako pogledamo iz današnje perspektive – možemo reći da je vizionarski potez Raiffeisen BANK dd BiH da osnuje Raiffeisen INVEST bio jedan od najznačajnijih momenata u razvoju lokalnog tržišta.

U 2013. godini INVEST se odlučuje za prilično hrabar potez te kreira mješoviti fond Raiffeisen BALANCE koji predstavlja kombinaciju ulaganja u obveznice i internacionalna dionička tržišta. Međutim, tržište još uvijek nije bilo na nivou da prihvati nove finansijske instrumente koji imaju i najmanji stupanj volatilnosti ili direktne povezanosti sa međunarodnim finansijskim tržištima obzirom na to da tržišna ekonomija nije na pravi način zaživila u našoj zemlji. 

Obzirom da poslujemo duže od deceniju, pored uspjeha sa tržištem smo dijelili i krize poput COVID-19 ili rata u Ukrajini. Zaista, smatram da je način na koji je INVEST u saradnji sa svojim klijentima i Raiffeisen bankom uspješno prevazišao ove izazove nešto na što trebamo biti posebno ponosni. 

Da li vaša ponuda obuhvata još neki fond? Kako je dalje tekao ovaj razvoj?

Uzevši u obzir potrebe klijenata te analizu stepena razvoja finansijskog tržista u BiH u maju 2018. godine je kreiran naš treći fond Raiffeisen EURO BOND a što se pokazalo kao odličan potez. Ovaj fond je praktično ono što je potrebno našim klijentima – fond u denomiran u BAM i EUR valuti, u koji se može neograničeno ulagati, koji ima vrlo kratak period u kojem se obračunava izlazna naknada, te fond koji nudi prinos atraktivniji od klasične oročene štednje gdje klijenti vrlo lako pronalaze i visoko vrednuju likvidnosnu komponentu ulaganja u ovaj fond. 

Može se primijetiti da vaša ponuda obuhvata proizvode koji praktično liče na proizvode iz ponude banaka. Da li je to zaista tako?

Da, upravo tako. Riječ je o strateškoj odluci da se klijentima ponudi nešto što im je već poznato. Naime, u periodu niskih/negativnih kamatnih stopa klijenti Raiffeisen banke su imali alternativu da kroz sigurna ulaganja u jedinstvene proizvode na našem tržištu ostvare dodatne prinose. Novčani fond je po definiciji jedno od najkonzervativnijih ulaganja na bilo kojem tržistu, a kao Društvo smo otvoreni za saradnju i sa drugim finansijskim institucijama. U nastavku ću stoga dati kratki rezime. Vjerujem da će biti korisno i našim klijentima, ali i onima koji do sada nisu imali priliku da koriste naše usluge.

Tekući račun i račun po viđenju pandan imaju u proizvodu Raiffeisen CASH u koji klijenti mogu ulagati neograničen broj puta, a po izlasku iz fonda sredstva se uplaćuju na račun vlasnika naredni radni dan u poslijepodnevnim satima. Ono što je benefit ovog fonda je da klijentima donosi prinos koji se svaki dan pripisuje stanju ulaganja.

Standardni oročeni depozit na 12 ili 24 mjeseca je najpopularniji štedni proizvod u bankama. Našim klijentima nudimo Raiffeisen EuroBond kao proizvod koji uglavnom nosi veći prinos nego uporedive kamatne stope za ove ročnosti, te ima visok stupanj likvidnosti, a izlazna naknada se primjenjuje za isplaćene iznose do 6 mjeseci od ulaganja. 

Depoziti i ulaganja na rok duži od 24 mjeseca svoj ekvivalent imaju u fondu Raiffeisen BALANCE ESG namijenjenom klijentima koji imaju duži horizont ulaganja, te se žele na dugi rok zaštititi od inflacije, te klijentima koji imaju određeno iskustvo na finansijskim tržištima. Riječ je o prvom fondu koji posluje po ESG principima i rezultat je našeg nastojanja da kao članica Raiffeisen Grupe omogućimo klijentima pristup proizvodima ovih karakteristika. 

ademir osmanović

Nešto što je već veoma prepoznatljivo po konkretnim aktivnostima i projektima je Raiffeisen strategija održivosti. Na koji način Raiffeisen INVEST doprinosi njenom ostvarenju? 

Pored svojih redovnih poslovnih aktivnosti Raiffeisen INVEST djeluje i društveno odgovorno uz nastojanje da dio svog uspjeha vrati zajednici u kojoj djeluje. U tom kontekstu realizujemo različite aktivnosti u oblasti finansijske edukacije u vidu kampanja upoznavanja klijenata Banke i javnosti o značaju i osnovama ulaganja, zatim o svjesnom promovisanju jednostavnijih proizvoda kako bi tranzicija ka složenijim bila lakša. 

Za ostvarenje rezultata u ovom domenu je potrebno nešto više vremena te uključenje drugih sistemskih i finansijskih institucija. Stoga smo za dva naša fonda kreirali štedni/investicioni plan koji sa mjesečnim uplatama od 25 KM omogućava klijentima da vrlo sigurno upoznaju nove proizvode i jednostavnost funkcioniranja investicijskih fondova, te da steknu povjerenje. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju na važnost štednje i investiranja, te pravilnog određivanja finansijskih ciljeva u različitim fazama života.  

U ovom kontekstu svakako treba spomenuti i saradnju s obrazovnim institucijama, te finansiranje nadarenih studenta koji iskazuju afinitet za tržiste kapitala polaganjem ispita za sticanje stručnih zvanja. 

Dakle, pratite trendove. Ono sa čim se svi sada suočavamo je digitalizacija? Kako Raiffeisen INVESTodgovara na promjene koje ona donosi? Šta planirate u narednom periodu?

Svakako u svom poslovanju pratimo relevantne trendove, a naročito promjene koje nameće razvoj savremenih tehnologija. Tako aktivno radimo na tome da klijenti u skorijem periodu mogu pristupiti Raiffeisen INVEST fondovima putem mobilnog telefona, a u skladu sa važećom regulativom nastojat ćemo pojednostaviti ovaj pristup i tako približiti naše tržište tržištima Zapadne Europe. 

Šta možete reći o rezultatima koje ostvarujete? Da li ste zadovoljni?

Rezultati rada jednog društva za upravljanje fondovima se mogu mjeriti po dvije dimenzije. Jedna od njih je imovina pod upravljanjem, a druga dimenzija je širina i obuhvat proizvoda koji se nudi tržištu. 

Kada je u pitanju imovina pod upravljanjem, Društvo je u septembru 2023. godine imalo stanje ukupnih ulaganja od 585 miliona BAM. U odnosu na sve ostale fondove u Bosni i Hercegovini učešće fondova pod upravljanjem INVEST-a je 54%. Ono što je važno napomenuti je da se imovina pod upravljanjem stalno i stabilno povećava. Podatak da je imovina u posljednjih 5 godina u prosjeku rasla 19% godišnje jasno pokazuje stepen povjerenja klijenata u Raiffeisen INVEST proizvode.

I za kraj, možete li nam reći ko stoji iza ovakvih rezultata? Kakava je međusobna saradnja u timu Raiffeisen INVEST-a? 

Naši rezultati prije svega proističu iz sjajne sinergije koju imamo sa svojim osnivačem i 100% vlasnikom Raiffeisen bankom.

Ipak, snagu Raiffeisen INVEST-a čini tim od devet mladih, visoko kvalificiranih i stručnih uposlenika. Pored činjenice da svi imaju minimalno visoku stručnu spremu, treba istaći da je riječ o profesionalcima koji posebnu pažnju posvećuju sticanju stručnih zvanja. Pet naših kolega su investicijski savjetnici, dvoje su ovlašteni finansijski analitičari (nosioci CFA zvanja), a još po dvoje  certicirane računovođe i interni revizori, dok jedan usposlenik ima položen ispit za brokera/dilera na tržištu FBiH. Sve navedeno je naš recept za uspješan rad i postizanje rezultata i vjerujemo da se može primijeniti na bilo kojem polju života i posla. 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti