Program poticaja

Vlada USK osigurala dva miliona KM za poticaje obrtnicima

19.10.2023. 14:15 / Izvor: Fena
vlada usk

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona (USK) i ove godine realizira Program poticaja razvoja obrta u ukupnom iznosu 1.954.351 KM.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona (USK) i ove godine realizira Program poticaja razvoja obrta u ukupnom iznosu 1.954.351 KM.

Resorna kantonalna ministrica Samra Mehić ističe kako se mjera poticaja obrtima realizira u okviru Programa podrške poduzetnicima u Unsko-sanskom kantonu.

"Potpisali smo ugovore sa 332 korisnika, a iznos sredstava koji će korisnici implementirati kroz svoje projekte je dakle skoro dva miliona KM. Nastavit ćemo s realizacijom Programa poticaja za razvoj turizma, za koji su već objavljeni preliminarni rezultati", kazala je ministrica Mehić.

Kantonalna vlada je inače odobrila sredstva na osnovu 332 aplikacije u okviru javnog poziva za realizaciju projekata, a potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava organizirano je danas u dvorani Kulturnog centra u Bihaću.

"Poslujemo od 2009. godine i ovo nam je prvi put da smo se prijavili za poticaje. Ovo je značajna pomoć za svakog poduzetnika, zbog čega zahvala ide Vladi USK koja ima sluha. Mi ćemo iz ovih sredstava kupiti mašinu, koji će poboljšati rad naše djelatnosti ugradnje instalacija autoplina", rekla je jedna od dobitnica poticaja Fahira Lipovača iz Bihaća.

Istaknuto je kako Vlada USK ovim, uz Program podrške pravnim subjektima, turizmu, novoosnovanim poduzećima i start-up projektima, direktno u razvoj privrede ove godine ulaže oko sedam miliona KM.  

Iz Obrtničke komore USK potvrđeno je kako se upravo ovakvim programima djelimično omogućilo povećanje broja obrta u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, s obzirom da je samo u ovoj godini otvoreno oko 500 novih obrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti