Plenković - Krišto

Odgođeno odlaganje otpada na trgovskoj gori

20.10.2023. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
hrvatska

Govoreći o evropskim integracijama, Plenković je rekao da je vidljivo da BiH bolje funkcioniše nego u prošlosti te da ga to raduje.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, nakon sastanka sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH rekao je da je sa Slovenijom dogovoreno da se nuklearni otpad skladišti u okviru nuklerane centrale Krško do 2028. godine.

To praktično znači da do skladištenja nukelarnog otpada u Čerkezovcu na Trgovskoj gori kod Dvora na granici sa BiH još uvijek neće doći, što će, kako je, rekao Plenković relaksirati odnose sa BiH.

Govoreći o evropskim integracijama, Plenković je rekao da je vidljivo da BiH bolje funkcioniše nego u prošlosti te da ga to raduje.

"Vidi se razlika u dinamici i to je za nas zadovoljstvo da na taj način BiH pokazuje institucionalnu stabilnost i jača kredibilitet na evropskom putu", rekao je Plenković.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci trgovinska razmjena BiH i Hrvatske bila dvije milijarde evra što dovoljno govori o nivou ekonomske saradnje.

"Proces proširenja EU trenutno se nalazi u ključnoj i jedinstvenoj fazi. Ruska agresija na Ukrajinu ubrzale su proces proširenja EU", rekao je Plenković.

On je rekao da želi ohrabriti Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu da učine napore i donose zakone koji su poznati kao ciljevi jer ukoliko se to dogodi, svim zagovornicima biće lakše zagovarati donošenje pozitivnih odluka koje se odnose na BiH.

"Dogodine cijela EU ide u izbore. U godini izbora nije očekivati jednak fokus o bilo kojoj temi, osim kriznoj, a ove redovne će biti u manjem fokusu i to je izgledan scenario", rekao je Plenković.

Govoreći o migrantima, Plenković je rekao da se taj problem treba rješavati na izvorištu, ali da je tih izvorišta jako puno.

"Krijumčarenje migranata se više ne dešava ad hok. To je biznis. U tom kontekstu želimo snažniju kontrolu granica sa BiH i sklapanje sporazuma sa Fronteksom i mislimo da bi on mogao pomoći BiH", rekao je Plenković dodajući da je potrebno usklađivanje viznog režima sa trećim zemljama.

Kada je riječ o skladištenju nuklearnog otpada, Plenković je rekao da je dogovoreno da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine.

Nakon sastanka Krišto, je rekla da je uloga Hrvatske nemjerljiva za BiH na evropskom putu te da je uvjerena da će nastaviti pružati svaki vid pomoći na putu ka članstvu u EU.

"Informisala sam premijera Hrvatske šta radi Vijeće ministara BiH na europskom putu. Do sada smo održali 39 sjednica Vijeća ministara i napravili smo važan iskorak kada je riječ o evropskim integracijama", rekla je Krišto.

Ona je rekla da se mora napraviti reforma Izbornog zakona i implementirati odluka o legitimnom predstavljanjaju naroda, ali i provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava.

"Usvojena su i dogovorena načela za realizaciju i implementaciju odluka i na tome ćemo insistirati i to je interes svih naroda i građana", rekla je Krišto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti