VEĆINOM GLASOVA

Potvrđena Vlada ZDK, premijera Nezira Pivića

26.10.2023. 12:25 / Izvor: Fena
ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je na svom današnjem zasjedanju većinom glasova zastupnika novu Vladu tog kantona.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je na svom današnjem zasjedanju većinom glasova zastupnika novu Vladu tog kantona, koju će predvoditi Nezir Pivić iz Zenice, kadar Stranke demokratske akcije. Članlvi Vlade su nakon izglasavanja, položili i zakletvu te stupili na dužnost.

Pivića je za mandatara nove vlade tog kantona predložio Kantonalni odbor SDA ZDK-a, a podržale ga stranke nove parlamentarne većine u tom kantonu, koju još čine i zastupnici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza te četvoro samostalnih zastupnika Amela Granić, Alen Kapković i Naida Delibašić-Alagić koji su napustili Bosanskohercegovačku inicijativu - Kasumović Fuad te Ivo Tadić (napustio Hrvatsku demokrtasku zajednicu BiH), koja broji ukupno 21 zastupnika.

Pivić je u svom 25-minutnom ekspozeu najavio kompletnu reviziju stanja u tom kantonu, s akcentom na zakonitost odluka prethodne vlade koju je predvodila Amra Mehmedić iz Zenice (BHI-KF).

Fokus nove vlade, podvukao je, bit će poboljšanje stanja u svim segmenatima života, prije svega na zadržavanju mladih, većem zapošljavanju, poboljšanju mjera socijalne i dječije podrške, zadržavanje liderske pozicije u industrijskoj proizvodnji, poboljšanju cjelokupnog lanca prehrambene industrije, jačanju kapaciteta zdravstva te povećanju broja timova primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske službe, sekundarne zdravstvene zaštite...

"Vlada će u toku ovoga mandata realizirati i generacijski projekt 'Energetske efikasnosti', u cilju toplifikacije objekata u ZDK-u te će uložiti dodatna sredstva u energetsku transformaciju. Poseban fokus Vlada će staviti na tvz. 'zelene politike zaštite okoliša i životne sredine", kazao je Pivić.

Najavio je izgradnju Centra za odvajanje i reciklažu otpada te zatvaranje “divljih deponija”, koje su nekim lokalnim zajednicama prihvatljive iako nemaju dozvole za odlaganje otpada. U fokusu će, dodao je, biti obrazovanje u cjelini te Univerzitet u Zenici, za koji je kazao da se isticao svojim uspjesima, ali koji je “unazad nekoliko godina doživio pad povjerenja među studentima” te je doživio i pad na relevantnim svjetskim ljestvicama.

Najavio je kadrovsko i infrastrukturno jačanje Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem da stekne status univerzitetskog kliničkog centra te postane poligon za istraživanje i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Zenici. Novi informacioni sistem omogućit će, najavio je, uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica.

Vlada će donijeti i sve potrebne zakonske akte za uspješnu institucionalnu borbu protiv korupcije te za suzbijanje sukoba interesa.

"Naša iskrena namjera je da obnovimo odnose sa domaćim i inostranim partnerima, da se izgradimo kako kanton-predvodnik svih pozitivnih procesa u Federaciji BiH te temljem toga da koristi imaju građani u ZDK-a u cjelini. U tom procesu moramo svi raditi zajedno", poručio je Pivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti