Usvojene izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH

27.10.2023. 07:49 / Izvor: Akta.ba
sjednica

Lakić je pojasnio da se u zakon uvode i privredna društva čija je osnovna djelatnost eksploatacija mineralnih sirovina - rudnici.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je u obrazloženju da je resorno ministarstvo u periodu maj - juni 2023. zaprimilo više inicijativa za donošenje tog Zakona od kompanija Binas Bugojno, Borac Travnik, Aluminij Mostar, BNT Novi Travnik, Agrokomerc Velika Kladuša, ali i od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Privredne komore FBiH.

Naveo je da izmjene treba da omoguće kompanijama kojima je odobren postupak finansijske konsolidacije dodatni rok u kojem bi izvršili sve aktivosti vezane za primjenu tog zakona.

Lakić je pojasnio da se u zakon uvode i privredna društva čija je osnovna djelatnost eksploatacija mineralnih sirovina - rudnici.

Usvojen je i zaključak poslanika Amira Purića (Naša stranka) da Dom zaduži Vladu FBiH da u roku 60 dana dostavi informaciju o efektima tog zakona koja uključuje podatke o izmirenim i neizmirenim dugovanjima za svako privredno društvo za koje je Vlada odobrila finansijsku konoslidaciju od 2014. do 2023.

Poslanica Elzina Pirić (PDA) istakla je da je uvođenje rudnika u taj zakon možda i spas za elektroenergetski sektor u BiH, te da je sramotno za FBiH i Elektroprivredu BiH da našim rudarima plaćaju ugalj po 5,70 KM/GJ a privatnim rudnicima 11,30 KM/GJ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti