Lider na domaćem tržištu

Alma Ras: Briga o uposlenicima kao temelj uspjeha i stabilnosti

31.10.2023. 15:13 / Izvor: Akta.ba
Alma Ras
OTVORI GALERIJU

Alma Ras kompanija koja je lider na domaćem tržištu, primjer je brige o svojim uposlenicima, što je ključna komponenta njihovog uspjeha.

Alma Ras kompanija koja je lider na domaćem tržištu, primjer je brige o svojim uposlenicima, što je ključna komponenta njihovog uspjeha. Posjetili smo danas proizvodni pogon ove kompanije u Visokom i razgovarali sa uposlenicima. Dugogodišnja uposlenica ove kompanije, Fatima Bešić, prepoznala je svrhu, odlučila rasti i razvijati se u ovoj kompaniji. Ističe da za nju ovo nije samo mjesto za rad, već posao koji se voli i mjesto gdje se pruža prilika za napredak i razvoj karijere.

Nakon devet godina za šivaćom mašinom odlučila je promijeniti posao. Trenutno se nalazi na programu obuke za međufaznu kontrolu.

“Uslovi kompanije mi se sviđaju. Imala sam želju da napredujem u ovom poslu i oni su to prepoznali. Imam svog mentora da savladam stvari koje nisam znala do sada. Što se tiče plate i godišnjeg odmora zadovoljna sam. Sve dogovaramo unaprijed i možemo uskladiti privatni i poslovni život.", naglasila je.

Ilda Muratović, voditeljicom HR odjela je istakla da svakodnevno organizuju obuke za uposlenike i da su tu da podrže njihov rast i razvoj.

"Imamo posebno uređen edukacijski centar kojem je primarna namjena edukacija naših uposlenika. Najznačajnija investicija u ljude je znanje. Sve veći interes je prisutan kod našim uposlenika i svake godine rapidno raste broj učesnika. Kreirali smo model za napredak i usmjeravanje.", pojasnila je.

Restoran za uposlenike

Zajedno sa čelnicima i uposlenicima kompanije posjetili smo i moderno opremljen restoran i uživali u posebno pripremljenim obrocima uz preporuke i savjete nutricionista.

"Ovaj restoran nije samo mjesto za obrok, on odražava posvećenost kompanije prema dobrobiti zaposlenika", istakli su.

Razgovor s Rasimom Memagićem, generalnim direktorom i predsjednikom Uprave i Nihadom Ahmićem, direktorom proizvodnje, otkrio je da je za Alma Ras uposlenik na prvom mjestu. Shvataju da zadovoljan uposlenik znači produktivan uposlenik, što je temelj njihovog uspješnog poslovanja.

restoran

Nihad je istakao da se i njegova majka bavila šivenjem i da je obrok u toku radnog vremena jako bitan.

"Usljed prevelikog obima posla sjećam se da mi je majka pričala da bi zaboravila jesti zbog toga smo mi to Alma Ras prevenirali", pojasnio je.

Novi ugovori

Generalni direktor Rasim ističe važnost isporuke kvalitetnih proizvoda koji su im omogućili potpisivanje novih ugovora, osiguravajući im snažnu perspektivu i stabilnost poslovanja, te potrebu za zapošljavanjem novih 30 uposlenika u ovoj godini, s tendecijom rasta i u narednoj godini. Do sada su sašili više od 22 miliona komada, a do kraja godine planiraju proizvesti nešto više od 25 miliona komada artikala, što pokazuje njihovu ambiciju za rastom i uspjehom na tržištu.

Saznali smo i da imaju dva etablirana kupca koji zahtijevaju ogroman rad i ulaganje u ljude i infrastrukturu. U pitanju su Calida i Armani, kupci koji najavljuju stabilno poslovanje za naredni period.

rasim

"Dobili smo nove narudžbe i trenutno imamo više narudžbi nego kapaciteta. Krenuli smo sa zapošljavanjem. Do kraja godine imamo u planu da zaposlimo 30 radnika. Nastojimo da održimo konkurentnost kada su u pitanju naši uposlenici i da zadržimo konkurentnost rada i plata, kao i drugih uslova", naglasio je.

Ističe da kompanija mora da radi na različitim segmentima kako bi ostala konkurenta i ispunila sve zahtjeve vanjskog i domaćeg tržišta.

Grčevita borba da zadrže radnike

Žele da pošalju poruku da je stanje u kompaniji Alma Ras stabilno nakon turbulencija koje je tekstilni sektor imao tokom ljeta.

"Pad potražnje je uzrokovao smanjen obim proizvodne djelatnosti u BiH. To se desilo nama, ali i drugim proizvođačima. Svi se grčevito bore da zadrže radnike i nastave proizvodnju. Potreban je bolji ekonomski ambijent u BiH za ovakve slučajeve. Potrebna nam je podrška države kako bismo nastavili dalje“, poručio je Memagić.

Ponosno su istakli svoje certifikate, poput OEKO TEX i GOTS certifikata, koji potvrđuju njihovu posvećenost kvaliteti, socijalnoj odgovornosti i ekologiji. Ova kompanija ne samo da proizvodi visokokvalitetne proizvode, već i aktivno sudjeluje u očuvanju okoline.

Njihova posvećenost lokalnoj zajednici i briga o kvaliteti rada i života svojih zaposlenika čine ih primjerom kako kompanija može izgraditi bolju budućnost za sve. Zahvaljujući podršci njihovih kupaca, Alma Ras ostvaruje stabilan rast i ostaje na čelu industrije.

E.O.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti