Potvrđena nova sistematizacija

Zenički rudari počinju s radom, danas će dobiti plate

01.11.2023. 10:46 / Izvor: Fena
Rudari

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine doznačila je novac za isplatu dvije plate za radnike Rudnika mrkog uglja Zenica.

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine doznačila je novac za isplatu dvije plate za radnike Rudnika mrkog uglja Zenica, koji će tokom dana biti na računima trenutno 796 zaposlenih, pa će danas u drugoj smjeni biti obnovljena i proizvodnja u jami "Raspotočje", izjavio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

On je dodao kako ih je direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić obavijestio da je, nakon odobrenih sredstava za isplatu augustovske i septembarske plate te nakanada za topli obrok za ta dva mjeseca, donio odluku o stavljanju van snage odluke od 2. oktobra ove godine, kojom je bio uveden "privremeni prekid rada".

"Za radnike koji rade u smjenama, odluka o privremenom prekidu rada počinje važiti danas od druge smjene, a za ostale radnike od sutra, 2. novembra. Više nema nikakvih razloga za radnički neposluh, jer će radnicima tokom dana biti isplaćene zaostale dvije plate i naknade za topli obrok pa ćemo s radom početi danas u drugoj smjeni", najavio je Avdić.

Nadzorni odbor potvrdio je i novu sistematizaciju radnih mjesta, po kojoj su tehnološkim viškom proglašena 154 radnika, koji će biti zbrinuti isplatom stimulativnih otpremnina ili penzionisanjem.

Zenički rudari obustavili su proizvodnju  25. septembra, i od tada su u radničkom neposluhu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti