rekonstrukcija i dalje čeka

Dom zdravlja Bihać - kad se na posao i liječenje dolazi na svoju odgovornost

06.11.2023. 08:09 / Izvor: Federalna.ba
bihać

U potresu koji je 2020. godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj stradao je i bihaćki Dom zdravlja.

U potresu koji je 2020. godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj stradao je i bihaćki Dom zdravlja. Njegova se rekonstrukcija i dalje čeka, a dok se ne dočeka, radnici i pacijenti su ti koji u ruševnim prostorijama moraju svakodnevno provoditi vrijeme. Kažu, mnogi predstavnici vlasti dolaze samo da se uslikaju i ponešto obećaju, a rješenja – nema.

Bihaćki Dom zdravlja mjesto je gdje biste se trebali osjećati sigurno i zbrinuto. Međutim, uprkos bolesti, pacijenti su primorani misliti i na svoju sigurnost. Jedino tako mogu doći do ljekara. Na vlastitu odgovornost. Jer bi se zbog lošeg stanja objekta mogli povrijediti. 60 hiljada građana Bihaća liječi se upravo u ovom domu. Problema su svjesni i radnici - kažu, stanje je loše.

"I za uposlenike i za pacijente koji su svaki dan tu u zgradi i čije je zdravlje ugroženo - u bilo kojem trenutku može desiti da se odlomi neka ploča", kaže Meris Jušić, predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja Bihać.

Neke smjene traju i po dvanaest sati. Dvanaest sati uposlenici dobrovoljno biraju da budu u ovim prostorijama. I tako već tri godine - nisu sami sebi na prvom mjestu.

"Na vlastitu odgovornost idemo na prvi i drugi sprat. Na vlastitu odgovornost dolazimo na posao, ali mi moramo raditi, to je naš kruh. Naši pacijenti trebaju zdravstvenu zaštitu. I mi uspijevamo i na takav način pružiti kakvu-takvu kvalittnu zdravstvenu zaštitu", ističe Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Bihać.

Uposlenici su svjesni da će na novu zgradu čekati i nekoliko godina. Nadležni još traže rješenje.

"Bilo je i razmišljanja da izmjestimo Dom zdravlja. Međutim, to je nemoguća misija, mnogo je službi koje ne možemo da razbacamo po gradu, onda bi pacijenti morali ići s jednog kraja grada na drugi", objašnjava ministar zdravstva USK-a Muris Halkić (NES).

Dok se ideje samo nižu, a obnova i dalje čeka, jedno je sigurno, a to je da ljekari, medicinari i pacijenti na posao i liječenje – dolaze na vlastitu odgovornost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti