Vlada TK usaglasila tekst javnog oglasa o subvencioniranju troškova avio-prevoza

07.11.2023. 12:55 / Izvor: Fena
VLADA TK

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici je usaglasila tekst javnog oglasa o subvencioniranju avio-prevoza s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici je usaglasila tekst javnog oglasa o subvencioniranju avio-prevoza s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Podsjećanja radi, Skupština TK je na prijedlog kantonalne vlade donijela odluku o izdvajanju 2.5 miliona KM za subvencioniranje troškova avio-prevoza, a nakon što je mađarska niskobudžetna avio-kompanija WizzAir ukinula svoju bazu u Tuzli.

"Usaglasili smo tekst javnog oglasa koji ide u dalju proceduru. Očekujemo da će do kraja sedmice biti raspisan oglas i bit će otvoren deset dana za sve zainteresovane avio-kompanije", kaže direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević. 

Od odlaska WizzAira, odnosno ukidanja baze, intenzivno se vode pregovori sa avio-kompanijama. Destinacije nisu precizirane, ali se odnose na zemlje Evropske unije i Tursku.

"Vrlo vjerovatno imat ćemo letove za Istanbul tri puta sedmično i za Maastricht u Holandiji kao dobra zamjena za Eindhoven. Imali smo načelan dogovor s Air Montenegrom, ali oni nisu uspjeli pribaviti dozvole za Švedsku, Austriju, Njemačku... Na javni poziv se mogu prijaviti i dvije kompanije, a subvencioniranje u biti predstavlja jednu vrstu garancije za eventualne poslovne gubitke. Ne radimo samo to mi. Hrvatska izdvaja četiri miliona eura godišnje jer im je važan avio-prevoz. I za našu privredu, turizam, ekonomiju je veoma važno da očuvamo ovo što smo izgradili u prethodnom periodu", kaže Halilčević. 

Plan je bio da se u ovoj godini s Međunarodnog aerodroma Tuzla preveze 600.000 putnika. Ispunjenje cilja je blizu jer je prevezeno oko 550.000 putnika uprkos problemu s odlaskom WizzAira. Također, važno je istaći kako se privode kraju radovi na Gate 3, atrijumu koji čeka tehnički prijem i parkingu. 

"Ono što mogu reći da se u budućnosti ne smijemo osloniti na samo jednu avio-kompaniju. To je moj stav. Radio sam na dolasku WizzAira 2013. godine, bio na sastanku neposredno pred njihovu odluku koju niko nije mogao naslutiti. Ipak, na dobrom smo putu da prevaziđemo probleme", kaže Halilčević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti