Finansijska konsolidacija primarni zahtjev

Boloban: Polako se gasi primarna zdravstvena zaštita u Konjicu

08.11.2023. 08:14 / Izvor: Federalna.ba
Boloban

Konjicu prijeti zdravstveni kolaps koji, čini se, da sustav ne prepoznaje.

Konjicu prijeti zdravstveni kolaps koji, čini se, da sustav ne prepoznaje. Najave, prijetnje, upozorenja. Ništa nije probudilo nadležne da nađu rješenje, zbog čega je 90 posto zdravstvenih radnika Doma zdravlja Konjic, dalo kolektivni otkaz. Danas, još jedan sastanak.

"Svi ljekari koji su trenutno zaposleni u Domu zdravlja, izuzev specijalizanata i stomatologa, odlučili su da će raditi do 24., odnosno taj naredni, tekući mjesec, dok ne vidimo hoće li nadležne institucije riješiti naš dugogodišnji problem. Radit ćemo i pružati sve medicinske usluge", navela je Džana Boloban, predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic.

Kaže da, pored finansijske konsolidacije, imaju i dodatnih problema.

"To su četiri neisplaćene plate, ali akcenat koji stavljamo je na finansijsku konsolidaciju jer to je rješenje našeg dugogodišnjeg problema", kazala je Boloban.

Boloban je rekla da se direktor Javne ustanove Dom zdravlja Konjic danas sastao sa ljekarima.

"On nas je obavijestio da je izvršen rebalans budžeta, što bi nama značilo plaćanje jedne plate od zaostale četiri. Najavljen je još jedan rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, imat ćemo eventualno za drugu platu. Mi znamo da se naši problemi ne mogu riješiti za dan-dva, ali ovom prilikom pozivam nadležne institucije da se uključe, da nas čuju, da imamo problem, da se polako gasi primarna zdravstvena zaštita u gradu Konjicu", poručila je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti