povećanje od 6,1 posto

Vlada SBK-a usvojila Nacrt Budžeta u iznosu od 355 miliona maraka

09.11.2023. 12:36 / Izvor: Agencije
sbk

Na prijedlog ministrice financija Srednjobosanskog kantona Mirjane Plavčić, Vlada je usvojila Nacrt Budžeta za 2024. godinu.

Na prijedlog ministrice financija Srednjobosanskog kantona Mirjane Plavčić, Vlada je usvojila Nacrt Budžeta za 2024. godinu u iznosu od 355.265.322 marke.

Ovaj budžet predstavlja povećanje od 6,1 posto u odnosu na Izmjene i dopune prošlogodišnjeg, saopćeno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.

"Usvojeni Nacrt Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu označava značajan korak naprijed za cijelu zajednicu. Ovim budžetom pružamo podršku jedinicama lokalne samouprave u ostvarivanju njihovih razvojno-socijalnih i infrastrukturnih projekata", naglasila je ministrica Plavčić.

Dodala je kako stabilnost javnih financija i dobro funkcioniranje ključnih dijelova društva proizlaze iz sustavnog pristupa odgovornom radu, pomnom planiranju i izvršavanju obveza koje Kanton dosljedno provodi.

Usvojeni Nacrt Budžeta integrira niz razvojnih inicijativa i značajnih socijalnih mjera. Planirane su sredstva za niz kapitalnih i razvojnih projekata, podršku privredi, poljoprivredi, kulturi, sportu, braniteljima i mladima.

Velika ulaganja predviđena su za transfere iz područja socijalne zaštite, kao infrastrukturna ulaganja, posebno u ključne objekte za Srednjobosanski kanton-a poput škola, predškolskih ustanova, policijskih stanica, zdravstvenih ustanova, pravosudnih institucija - sudova i drugih.

Ovom odlukom Srednjobosanski kanton postaje prvi  u Federaciji koji je usvojio ovaj značajan financijski dokument, a što su uz riječi podrške i pohvale predlagaču potvrdili ministri u kantonalnoj vladi i premijer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti